All That I Love-Wszystko, co kocham (2009)

Regie: Jacek Borcuch | 91 minuten | drama, komedie, muziek | Acteurs: Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz, Jakub Gierszal, Andrzej Chyra, Anna Radwan, Katarzyna Herman, Mateusz Banasiuk, Marek Kalita, Igor Obloza, Zygmunt Malanowicz, Elzbieta Karkoszka, Brygida Turowska, Ewa Kolasinska

Het decor voor de film ‘All That I Love’ (‘Wszystko, co kocham’) wordt gevormd door het Polen van de vroege jaren tachtig van de twintigste eeuw. Een tijd van grote politieke en sociale onrust, waarin het rigide communistische systeem waaronder het land al enkele decennia gebukt ging de eerste tekenen van serieus verval begon te vertonen. Achtergrond voor het verhaal is de scheepvaartstaking in Gdansk (Danzig), de aanleiding voor grootschalige revoltes tegen het naar Russische pijpen dansende, moreel en economisch failliete marionettenregime dat Polen met harde hand regeerde en jarenlang elke manifestatie van individuele vrijheid of vermeende wetteloosheid verstikte. Tegen deze achtergrond van politieke opstand en onrust volgen we de tiener Janek, een jongen die de dagelijkse sores in het grotendeels onvrije en instabiele Polen probeert te ontvluchten door zijn heil te zoeken in de punkrock. De liefde voor muziek krijgt gestalte in de vorm van een punkband, waarin hij samen met zijn broer en twee goede vrienden speelt.

Regisseur Jacek Borcuch slaagt er vakkundig in om aan de hand van het leven van een wat rebelse adolescent de situatie in het communistische Polen in al haar complexiteit te schetsen. Zo wordt de politieke tweekamp tussen de autoritaire communisten en de meer vrijzinnige krachten in de samenleving verbeeld door de relatie tussen Janek en zijn vriendin Basia. Janeks vader is een legerofficier, terwijl de vader van Basia lid is van de revolutionaire vakbond Solidariteit (Solidarność). De spanning van het gevangen zitten tussen twee werelden is voortdurend voelbaar en treft eigenlijk alle hoofdrolspelers in ‘All That I Love’, inclusief de vader van Janek, die constant moet laveren tussen beroepsplicht en de liefde voor zijn gezin.

Ook de ontdekking van de liefde, nieuwe politieke denkbeelden en de rebellie van Janek zijn niet enkel en alleen onderdeel van een individueel levensverhaal, maar vormen ook een metafoor voor een ontluikende samenleving die voor het eerst proeft aan vrijheid en tegen de stroom in zoekt naar een duidelijke richting en een nieuwe politieke en sociale identiteit.

Een film met de nodige diepgang dus, die wordt gedragen door degelijk acteerwerk van de belangrijkste protagonisten. Het enige minpunt is dat ‘All That I Love’ af en toe iets te veel lijkt te willen, wat resulteert in wat losse eindjes en niet geheel bevredigend uitgewerkte subplotjes. Desondanks heeft Jacek Borcuch met ‘All That I Love’ gewoon een prima film afgeleverd die zonder meer goede reclame vormt voor de Poolse cinema.

Frank Heinen

‘All That I Love’ verschijnt maandag 14 mei 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 1 mei te huur.