All the Devil’s Men (2018)

Recensie All the Devil's Men CinemagazineRegie: Matthew Hope | 96 minuten | actie | Acteurs: Sylvia Hoeks, William Fichtner, Milo Gibson, Gbenga Akinnagbe, Elliot Cowan, Joseph Millson, Yavor Baharov

Voormalig Navy SEAL Jack Collins is verslaafd aan oorlog. Een eigenschap die goed van pas komt bij het opsporen van terroristen, werk dat hij verricht voor een privébedrijf dat opdrachten uitvoert voor de CIA. Maar de premiejager kampt ook met de nodige persoonlijke demonen, veelal relicten van vroegere missies. Van hogerhand wordt hij door sommige mensen dan ook als een potentieel risico gezien. Van zijn CIA-contactpersoon Leigh krijgt Collins de gelegenheid om toch in de frontlinies actief te blijven: met een driekoppig team moet hij in Londen de overgelopen en nu als terrorist opererende CIA-agent McKnight opsporen en uitschakelen. Maar McKnight krijgt rugdekking van een sterke privémilitie die nauwelijks onderdoet voor Collins en consorten.

Het met een spannend klinkende titel uitgeruste actievehikel ‘All the Devil’s Men’ is een van de eerste films waarin Milo Gibson – zoon van de gelauwerde Hollywoodveteraan Mel – een prominente rol voor zijn rekening neemt. Er is bovendien ook een belangrijk aandeel weggelegd voor Sylvia Hoeks, een van Nederlands rijzende sterren. Puur als actiefilm is ‘All the Devil’s Men’ zo slecht nog niet. De kogels vliegen rijkelijk in het rond, terwijl veel actiescènes best aardig in beeld zijn gebracht. Het is alleen jammer dat ze zich veelal afspelen in anonieme en tamelijk sfeerloze locaties binnen Londen (verlaten fabrieken, industrieterreinen, achterafsteegjes, lege loodsen en magazijnen) in plaats van op meer karaktervolle en herkenbare plekken zoals bekende stadsgezichten. Wellicht is die keuze het gevolg van budgettaire beperkingen, aangezien we niet van doen hebben met een grote bioscoopproductie. Na verloop van tijd worden de vuurgevechten bovendien een beetje monotoon en onderling inwisselbaar.

Maar het belangrijkste probleem is dat ‘All the Devil’s Men’ qua thematische inslag en reikwijdte zijn hand een beetje overspeelt. Als pretentieloze actiefilm was de prent best in orde geweest, maar de makers hadden duidelijk meer voor ogen. Dat blijkt uit de diverse spionage-elementen en plotwendingen in het verhaal. Zo laveert de film op diverse momenten wat ongemakkelijk tussen een actierijke no-nonsensefilm met een hoog testosterongehalte en een spionage-contraspionagethriller à la ‘Three Days of the Condor’. Het probleem is dat de vaak van machismo (I’m not a bounty hunter, I’m a shadow warrior’) en potsierlijk patriottisme (‘protecting the homeland’) doordrenkte dialogen en karakters niet sterk genoeg zijn om die tweede ambitie waar te kunnen maken. Milo Gibson doet zowel qua uiterlijk als stijl sterk aan zijn vader denken, maar mist (nog) het charisma en fijnere acteertalent van Mel. Als vechtersbaas doet hij het bij vlagen heel aardig, maar bij het verbeelden van de PTSS-symptomen waar zijn karakter Collins aan lijdt, komt hij bijvoorbeeld niet veel verder dan het achteroverslaan van grote hoeveelheden kalmeringspillen. Nergens krijg je werkelijk de indruk dat we van doen hebben met een door oorlogstrauma’s hevig getormenteerde persoon. De rest van de cast is solide, maar steelt zeker ook niet de show.

Hoe goed of slecht ‘All the Devil’s Men’ is, hangt voor een deel af van de verwachtingen van de kijker. Als energieke en simpele actiefilm is de prent redelijk genietbaar, maar inhoudelijk heeft het helaas allemaal minder om het lijf dan de plot doet vermoeden.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

VOD-release: 20 december 2018
DVD- en blu-ray-release: 6 december 2018