All the Money in the World (2017)

Recensie All the Money in the World CinemagazineRegie: Ridley Scott | 132 minuten | biografie, misdaad | Acteurs: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton, Charlie Plummer, Charlie Shotwell, Andrew Buchan, Marco Leonardi, Giuseppe Bonifati, Nicolas Vaporidis, Andrea Piedimonte Bodini, Giglielmo Favilla, Nicola Di Chio

Stel je toch eens voor: heb je een dik jaar hard gewerkt om een grote film te maken, blijkt een van je hoofdrolspelers al tientallen jaren zijn handjes niet thuis te kunnen houden. Regisseur Ridley Scott moet de wanhoop nabij geweest zijn nadat het nieuws over mogelijke aanrandingen door Kevin Spacey naar buiten kwam, zeker gezien het feit dat er achter de schermen al actief gelobbyd werd voor een Oscarnominatie voor zijn rol als miljardair Jean Paul Getty in ‘All the Money in the World’. Scott deed iets wat zelden eerder was gedaan: hij knipte Spacey uit de film en nam diens scènes opnieuw op met acteur Christopher Plummer. In het eindresultaat merkt de kijker niets van de grote wisseltruc: ‘All the Money in the World’ is een zeer vermakelijke thriller, al blijft de schaduw van Spacey onvermijdelijk rond de film hangen.

In het waargebeurde ‘All the Money in the World’ maken we kennis met miljardair Jean Paul Getty, die een vermogen opbouwde door eind jaren veertig te investeren in olie uit Saoedi-Arabië en Koeweit, en zo uitgroeide tot de rijkste man ter wereld. Zijn totale vermogen werd geschat op zo’n twee tot vier miljard euro, maar Getty stond er desondanks om bekend extreem zuinig te zijn. Die zuinigheid kwam wellicht het best tot uitdrukking in de geruchtmakende ontvoeringszaak van zijn kleinzoon John Paul Getty III. Paul Getty werd in 1973 in Rome ontvoerd door de Italiaanse maffia, die zo’n 17 miljoen dollar aan losgeld eisten van de oude Getty. Getty weigerde echter te betalen, met als gevolg een kat-en-muisspel tussen de ontvoerders en Getty.

Regisseur Scott focust zich in ‘All the Money in the World’ vooral op de ontvoering en op het tirannieke gedrag van de bekrompen Getty (Christopher Plummer). Scott kiest ervoor om het verhaal te vertellen uit drie invalshoeken: de ontvoerde Paul (Charlie Plummer) en de relatie met zijn bewaker; dat van de oude Getty zelf én de ex-schoondochter van Getty, Abigail (gespeeld door een sterke Michelle Williams), ondersteund door Getty’s loopjongen Fletcher Chase (degelijke rol van Mark Wahlberg). De oude Getty gaat er in eerste instantie vanuit dat de ontvoering in scène is gezet door Abigail en Paul en begint de ernst van de situatie pas in te zien zodra het oor van Paul per post wordt afgeleverd. Wat volgt is een spannend schouwspel, waarbij Getty tot het uiterste gaat om zo min mogelijk losgeld te betalen. Het bizarste en beste voorbeeld van zijn gierigheid uit zich wanneer Getty zoekt naar manieren om de ontvoering als ‘aftrekpost’ te melden bij de belasting.

De wisseltruc met Plummer pakt goed uit in de film: Plummer zet in de persoon van Getty een geloofwaardige klootzak neer, die bizar zuinig en tegelijkertijd ontzettend gewiekst is, en (bijna) alles naar zijn hand weet te zetten. Toch kan Plummer niet verhelpen dat je gedurende de film blijft denken hoe Spacey deze rol zou hebben vervuld, zeker omdat dit bij uitstek een rol zou zijn geweest voor hem om te schitteren. Hoe degelijk de prestatie van Plummer ook is, je blijft nieuwsgierig naar de invulling van de rol door Spacey. Scott zei eerder niet uit te sluiten het origineel van de film ooit nog vrij te geven; de distinctie tussen kunst en kunstenaar blijft immers altijd een onderwerp van discussie.

Scott zal achteraf niet eens heel ontevreden zijn met de ontstane commotie rondom zijn film. De wisseltruc heeft de film nog vóór de première al veel aandacht opgeleverd, en Plummer en Scott ontvingen voor hun werk een Golden Globe-nominatie, evenals Michelle Williams. ‘All the Money in the World’ is dan ook, hoewel soms wat langdradig, een vaardig gemaakte, spannende thriller die zeer vermakelijk is, zeker als je niet bekend bent met de afloop van het verhaal.

Alex Mazereeuw

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 januari 2018
DVD- en blu-ray-release: 8 mei 2018