All You Need Is Love (2018)

Recensie All You Need is Love CinemagazineRegie: Will Koopman | 113 minuten | romantiek, komedie | Acteurs: Fedja van Huêt, Bracha van Doesburgh, Waldemar Torenstra, Anniek Pheifer, Rop Verheijen, Peter Paul Muller, Annet Malherbe, Trudy Labij, Ilias Addab, Yannick Jozefzoon, Frank Lammers, Diederik Ebbinge, Yenthe Bos, Holly Mae Brood, Hajo Bruins, Malou Gorter, Janni Goslinga, Britte Lagcher, Fahd Larhzaoui, Eva Laurenssen, Susan Radder, Gigi Ravelli, Jasha Rudge, Katrien van Beurden, Hannah van Lunteren, Stijn Vervoort, Lies Visschedijk, Peggy Vrijens

Kerstmis is een tijd van tradities en één daarvan is de kerstspecial van het televisieprogramma ‘All You Need is Love’. Kerst is natuurlijk bij uitstek de tijd dat je samen wilt zijn met je geliefden of je familie, maar als zij in het buitenland zijn dan is dat niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig is daar ‘Dr. Love’ Robert ten Brink die samen met zijn redactieteam hemel en aarde beweegt om mensen samen te brengen. Waar het reguliere ‘All You Need is Love’ sinds de eerste uitzending in 1992 nog wel eens enige tijd van de buis is geweest, is de kerstspecial elk jaar vaste prik. Op welke zender Ten Brink dat jaar dan ook te zien is. Tot groot geluk van televisiekijkend Nederland, want het programma is nog altijd erg populair en het legt Ten Brink zeker ook geen windeieren: ‘All You Need’ leverde hem al een Gouden Televizier Ring en een TV Beeld op. Het succesvolle tv-format bleek een inspiratiebron voor scenarioschrijver Paula van der Oest (onder meer bekend van ‘Zus & Zo’, 2001) en regisseur Will Koopman, de vrouw achter het succes van ‘Gooische Vrouwen’. Samen creëerden ze een ensemblefilm is de stijl van ‘Alles is Liefde’ (2007), wat op zijn beurt weer de Hollandse variant is op dé romantische feestdagen-ensemblefilm van deze eeuw is: ‘Love, Actually’ (2003).

In ‘All You Need is Love’ (2018) maken we kennis met Maarten (Fedja van Huêt), de populaire presentator van het gelijknamige televisieprogramma. Hij maakt in zijn privéleven een enorm diep dal mee, na het overlijden van zijn vrouw. Nu de kerstspecial van ‘All You Need’ er weer aan zit te komen, vlucht hij weg uit Nederland. In de Schotse hooglanden hoopt hij zichzelf te kunnen herpakken. De enige Nederlandse die hij hier aantreft, schaapherderin Olivia (Bracha van Doesburgh), heeft geen idee wie hij is en dat vindt Maarten heerlijk rustig. Hij zadelt met zijn plotselinge vlucht naar Schotland wel zijn trouwe assistent Japie (Rop Verheijen) op met een probleem. Want de gesjeesde producent Olav (Peter-Paul Muller) eist dat die kerstspecial er komt, of Maarten er nou is of niet. En dus mag Japie op zoek naar een vervangende presentator. Ondertussen is de populaire r&b-zanger Remy (Jasha Rudge) gevraagd om een gastoptreden te verzorgen in de show. Hij heeft het nogal hoog in de bol (‘Ik doe geen covers’), maar een ontmoeting met de stoere hotelbeveiliger Boukje (Eva Laurenssen) zet hem met beide benen op de grond. Hij blijkt het heerlijk te vinden om gewoon eens ‘normaal’ te doen.

De Limburgse amateurdirigent Ernst (Frank Lammers) probeert zijn koor en orkest voor te bereiden op hun rol tijdens de kerstspecial, maar is zelf met zijn hoofd ergens anders. Als hij dan ook thuis constant geheimzinnige gesprekken voert via zijn mobiele telefoon en deze met zijn leven bewaakt, vermoeden zijn vrouw Daphne (Janni Goslinga) en dochter Lily (Susan Radder), die met ernstig liefdesverdriet kampt, dat hij een affaire heeft. Sandra (Anniek Pheifer) was ooit te zien in de allereerste aflevering van ‘All You Need’, waar ze zo overdonderd was door de avances van Gerco (Waldemar Torenstra) dat ze hem op nogal botte wijze afwees. Nu haar overspelige echtgenoot is overleden, is ze even helemaal klaar met de liefde. Maar dan wordt ze benaderd door Arianne (Malou Gorter), redacteur bij het programma, met de vraag of ze in de jubileumuitzending wil verschijnen. En dan is er nog de volkse Rotterdamse Tilly (Trudy Labij), die dolgraag haar familie in Australië zou willen ontmoeten maar vanwege gezondheidstoestanden aan huis gekluisterd is. Vriendin Renée (Annet Malherbe) schrijft een brief naar ‘All You Need’, terwijl Tilly het moet zien te rooien met de Marokkaanse thuiszorgmedewerker Hicham (Ilias Addab), die ze met een stevige portie argwaan bekijkt. Als haar kostbare Ruysdael ineens niet meer aan de muur blijkt te hangen, is het voor haar meteen duidelijk dat Hicham daar achter moet zitten.

Uit de beschrijving van het verhaal blijkt al dat ‘All You Need is Love’ ons met nogal wat typetjes opscheept. De personages zijn eendimensionaal en laten zich gemakkelijk labelen: de over het paard getilde rapper, de racistische 65-plusser, de loyale assistent (die we zo graag een eigen lovestory zouden gunnen!), de opgefokte producent, et cetera. Dat er een reeks accenten (Rotterdams, Limburgs, Sallands) wordt opgevoerd om het geheel volkser te laten zijn, is wel erg doorzichtig. De oppervlakkige typetjes zitten ook nog opgescheept met matig uitgewerkte en nogal voorspelbare verhaallijntjes. Het meest gelaagde personage lijkt presentator Maarten te zijn, maar dat er iets moois zal opbloeien tussen hem en de Schotse schaapsherderin zien we al van mijlenver aankomen. Op papier is het verhaallijntje van Sandra ook interessant: ze is gekwetst door haar schuinsmarcherende echtgenoot en die is nu ineens dood. Maar wat dat allemaal met haar doet, zullen we nooit weten. Een gemiste kans, want met beter uitgediepte personages wordt het makkelijker om met hen mee te leven. De nadruk ligt nu op de komedie en die is slechts bij vlagen origineel. Een aardige vondst, die het vermelden waard is, zijn de broers van Boukje en hun bijzondere kapsels. Ook de ‘oude’ beelden van Gerco die Sandra mee uitvraagt zijn een schot in de roos.

Kijk je door die voorspelbaarheid en vluchtigheid, typecasting en het geforceerde gebruik van accenten heen dan is ‘All You Need is Love’ een onvervalste feelgoodfilm, waar een keur aan Nederlandse acteurs in grote én kleinere rollen voorbij paradeert. Een bomvol doch luchtig niemendalletje dat leuk is voor een avondje naar de film met familie en vrienden, maar dat – in tegenstelling tot ‘Alles is Liefde’, de film waaraan ‘All You Need’ zich graag zou willen optrekken – maar kort zal blijven hangen.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 6 december 2018
DVD-release: 19 april 2019