Aller-Retour (2014)

Regie: Mikael Beddeleem | 21 minuten | korte film, drama | Acteurs: Brit Alen, Flor Decleir, Ludovic Nyamabo, Deben Van Dam, Elke Shari Van Den Broeck

Rouwverwerking en afscheid nemen van een geliefde persoon; iedereen doet het op zijn eigen manier. De Vlaamse filmmaker Mikael Beddeleem moest in 2011, het eerste jaar van zijn studie aan het RITS, School of Arts in Brussel, noodgedwongen afscheid nemen van zijn neef en beste vriend Matti. “Ik was volop bezig met de opnames voor mijn bachelorproef op het RITS. Ik was kapot van zijn overlijden, maar heb me er doorheen gesleept. Op dat moment wist ik al dat er een moment zou komen dat ik als aankomend regisseur iets ging doen met dat plotse afscheid,” vertelt Beddeleem. Dat moment kwam met zijn Masterproef, zijn afstudeerproject, in 2014. Op verzoek van zijn broer maakte Mikael zijn ode aan zijn overleden neef niet al te zwaar. ‘Aller-Retour’ (2014) begint dan ook als een komedie. Maar ook later in de film, als de toon serieuzer en emotioneler wordt, blijft er ruimte voor humor.

Het zou een gezellig avond in de kroeg worden, maar voor zanger en muzikant Tom (Ludovic Nyamabo) loopt het uit op een ontvoering. Niet dat hij daar weet van heeft, want hij wordt wakker in een rijdende caravan. Op weg naar de plaats van bestemming, krijgt Tom te horen wat er gaat gebeuren. Het heeft allemaal te maken met een sterfgeval van een jaar eerder. De bedoeling is dat Tom een muzikale bijdrage levert aan kleinschalige herdenkingsceremonie van een overleden fan. Iemand die hij nooit eerder ontmoet heeft, maar die blijkbaar idolaat van hem was. Zijn kidnappers zijn de moeder van de overledene (Brit Alen), zijn vriendin Charlotte (Elke-Shari Van den Broek) en zijn neef Simon (Flor Decleir, zoon van Jan) en het is hen er veel aan gelegen dat Tom een wezenlijke bijdrage levert aan de ceremonie. Allemaal hebben ze een andere reden om hun geliefde een laatste eer te bewijzen: Simon wil met zichzelf in het reine komen, Charlotte voelt zich schuldig omdat ze een ander heeft en moeders wil koste wat het kost de familie bij elkaar houden. Daar heeft hun muzikale eregast echter geen boodschap aan. Tom drukt het liefst zijn snor, aangezien hij verwacht wordt voor een optreden op een groot muziekfestival.

Uit het oog, maar nooit uit het hart. Het is een mooie uitspraak die bovendien waar is. Als je van iemand hebt gehouden en diegene is er niet meer, blijft de herinnering in die persoon voor altijd in je hart besloten. Maar waarom is dat afscheid nemen dan zo vreselijk moeilijk? Dat is de kern van ‘Aller-Retour’. Mikael Beddeleem goot zijn boodschap in de vorm van een roadmovie. En zoals het doorgaans bij roadmovies het geval is, is de bestemming een stuk minder interessant dan de weg er naartoe. Beddeleem leunt sterk op zijn prima cast, die hij het in feite met elkaar laat uitzoeken. In een caravan met alleen een urn ben je namelijk op elkaar aangewezen. De regisseur speelt dit goed uit, al heb je toch het idee dat niet alles wat erin zit er ook daadwerkelijk uitgehaald wordt. Desondanks een prima debuut met een mooie, persoonlijke diepere laag.

Patricia Smagge

‘Aller-Retour’ verschijnt dinsdag 13 oktober 2015 op DVD en blu-ray (DVD & blu-ray box De beste Vlaamse kortfilms, Selected Shorts #19).