Alles voor de show (2010)

Regie: Maarten Verhulst | 15 minuten | korte film | Acteurs: Stany Crets, Peter Van De Veire, Ludo Busschots, Annick Christiaens

In ‘Alles voor de show’ draait het om een misverstand dat heerlijk uitgesponnen wordt door regisseur Maarten Verhulst die met veel visuele bombarie uitpakt. Zijn manier van aanpakken, alles voor de show dus, verdoezelt weliswaar een slap verhaaltje maar verraadt ook een creatieve geest die zijn publiek weet te behagen. Deze zin voor overdrijving, die blijkbaar ook de acteurs infecteerde, resulteert in een aangename maar flinterdunne komedie.

Het decor van deze kortfilm situeert zich in ‘De Gekke Haan’, een veredelde kroeg met podium waar een zangwedstrijd voor de nodige commotie zorgt. Enkele would-be artiesten dingen er naar de hoofdprijs: een gouden microfoon. Bovendien mag de winnaar nog eens opdraven in de show van de bekende radiopresentator Peter Van De Veire. Vooral Danny Shine, een zanger zonder x-factor die de microfoon ooit won, ziet dit als een kans om zijn blazoen op te poetsen. De organisator zit echter met een dilemma omdat de hoofdprijs niet geleverd werd. Hij besluit dan maar om het kleinood van Danny te lenen. Deze denkt echter dat hij bestolen werd wat de aanzet is tot een hoop gebakkelei waarbij de zelfverklaarde crooner zich laat kennen als een maniakaal geobsedeerde zenuwpees.

De acteurs in ‘Alles voor de show’ staan met zichtbaar genoegen te acteren. De potsierlijke situaties waarin ze verzeilen gecombineerd met de al even dwaze smoelentrekkerijen  slaan dan ook  zonder omwegen over op de kijker. Vooral Stany Crets laat zich helemaal over aan het over the top sfeertje. Een andere opgemerkt rol is die van de bekende radiomaker Peter Van De Veire die gewoon zichzelf mag spelen. Toch bieden de hilarische invallen amper weerwerk tegen de gedachte dat deze kortfilm op wankele benen stapt door de afwezigheid van een doortimmerd scenario. Het is net iets teveel gimmick allemaal.

Jochem Geelen