Allez, Eddy! (2012)

Regie: Gert Embrechts | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jelte Blommaert, Peter van den Begin, Barbara Sarafian, Mathias Vergels, Lotte Bode, Silke Cnockaert, Stefaan Degand, Bruno Georis, Coline Leempoel, Frieda Pittoors, Bruno Vereeck, Jelle Cleymans, Julian Borsani, Ben van den Heuvel, Jelle Florizoone, Dayo Clinckspoor, Luk D’Heu, Jo de Caluwé, Celestes de Vlam, Vic de Wachter, Waldemar Torenstra

“Niemand houdt van kinderen die anders zijn,” is een van de eerste boodschappen die de jonge Freddy van zijn ouders meekrijgt. Omdat ‘het draadje tussen zijn hoofd en zijn poep’ niet goed werkt, heeft het arme joch een lastig lichamelijk probleem. Het toilet is altijd te ver weg op het moment dat hij een lange boodschap moet… Om die reden houden Angel en André (Barbara Sarafian en Peter van den Begin), Freddy’s ouders, hun jongste liever thuis. Op zijn zolderkamer oefent hij alle wedstrijden van Eddy Merckx mee op zijn wielrenfiets die aan touwen aan het plafond hangt. ‘Allez, Eddy!’ speelt zich af in de tijd dat Eddy Merckx nationale volksheld nummer een is. Op de deur van de slager die Freddy’s vader geërfd heeft van zijn vader staat “Gesloten wegens Merckx” te lezen; en iedereen in het fictieve dorp waar ‘Allez, Eddy’ zich afspeelt accepteert dat het volgen van een wedstrijd van deze topsporter belangrijk genoeg is om je zaak daarvoor een middag te sluiten.

Hoewel de tijd in het Vlaamse plattelandsdorpje stil lijkt te staan, is niets minder waar. Er vestigt zich een supermarkt aan de rand van het dorp en ondanks dat deze vooruitgang aanvankelijk met argusogen bekeken wordt door de dorpsbewoners en André zich er niet al te druk om maakt, blijkt al gauw dat de mensen de weg naar de supermarkt binnen een mum van tijd makkelijk weten te vinden. Freddy’s oudere broer Briek sluit zich al snel aan bij het Vlaams Offensief, een verzetsgroepering, maar veel halen die protestmarsen natuurlijk niet uit. Ondertussen sluit Freddy voorzichtig vriendschap met Marie, het Frans sprekende dochtertje van de supermarkteigenaar en ze haalt hem over mee te doen aan de wielerwedstrijd die haar vader organiseert. De winnaar mag niemand minder dan Eddy Merckx zelf ontmoeten.

Natuurlijk moet Freddy zijn deelname aan de wedstrijd geheim houden, en dat valt nog niet mee. Dat het uitkomt is geen verrassing, de reactie van Freddy’s ouders evenmin, maar toch weet ‘Allez, Eddy!’ lange tijd te boeien. Dat komt voornamelijk door het innemende acteerspel van debutant Jelte Blommaert. Als kijker kun je niets anders dan vallen voor de charmes van deze schattige maar vastberaden jongen die maar geen eerlijke kans krijgt om te laten zien waartoe hij in staat is.

Met ‘Allez, Eddy!’ heeft filmmaker Gert Embrechts een lichtvoetige familiefilm gemaakt die verschillende thema’s aansnijdt, zoals modernisering, pesterijen en familietradities. De scènes met de protagonist zijn zonder uitzondering aandoenlijk en ontroerend, de verhalen die moeder opdist om zoonlief duidelijk te maken dat ‘anders zijn’ nooit wordt geaccepteerd worden knap surrealistisch weergegeven, waarbij de suggestieve scènes waarbij iemand zijn tong afknipt en iemand anders voor de trein springt wellicht teveel van het goede zijn voor jonge kijkers. De worstelingen van de slager (no pun intended) om zijn familiebedrijf koste wat het kost voort te zetten zijn dan weer heel geloofwaardig, maar de toevoeging aan de plot van de hypermoderne zus van André voelt geforceerd, hoewel Els Dottermans haar wel aanstekelijk neerzet.

‘Allez, Eddy!’ is een goed doordachte, prima geacteerde film, waarbij – en dat pleit voor de makers – nergens opzichtig een kant wordt gekozen: noch voor vooruitgang, noch voor tradities. Jongere kijkers zullen meeleven met Freddy’s wens om professioneel wielrenner te worden, de volwassen kijker zal uit ‘Allez, Eddy!’ nog wel wat inspiratie voor een goed gesprek kunnen halen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 18 juli 2012