Alone for Christmas (2013)

Regie: Joseph J. Lawson | 90 minuten | actie, komedie, familie, fantasie | Acteurs: David DeLuise, Kim Little, Davis Cleveland, Natalie Jane, Kevin Sorbo, Jeremy Mascia, Jonathan Nation, Justin Hoffmeister, John Kenward, Richard Lund, Jay Thesman, Wesley Waite, Norma Burgess | Originele stemmencast: Gerald Webb, Bill Pomeroy, Kevin Yarbrough, James Williams, Greg Al, Courtney Hagen, Rob Pallatina, David Courtice

Gek is dat eigenlijk: ons tolerantievermogen voor copycats is bij de ene beroepgroep heel anders dan bij de andere. Wanneer je in een restaurant eet dat geen enkele Michelinster heeft, maar waar je toch kwalitatief goede maaltijd voorgeschoteld krijgt, heb je er geen problemen mee dat het gerecht wellicht afgekeken is van een topkok. Maar wanneer je een film kijkt waarbij het recept van een andere, meer succesvolle vakbroeder is gekopiëerd, gaat bij de meeste mensen het irritatie-alarm af. Kerstfamiliefilm ‘Alone for Christmas’ heeft alles in zich om flink veel mensen te ergeren.

Een alternatieve, in Engeland gebruikte, titel van ‘Alone for Christmas’ is ‘Bone Alone’ en een beetje filmkenner heeft dan al in de gaten welke kant de plot van deze film opgaat. ‘Alone for Christmas’ gaat over een Amerikaans modelgezin: vader, moeder, zoon en dochter én twee honden. Ze zijn net verhuisd naar een dure, vrijstaande woning, maar met kerst voor de deur moet het viertal toch het fijne onderkomen verlaten om op familiebezoek te gaan. De twee honden, Bone en Columbus, worden wegens een akkefietje bij de kerstboom gescheiden: pup Columbus (een Franse bulldog) mag mee, en Bone, de oudere, wijzere hond, wordt door vader in een kennel achtergelaten (die bijna alleen al een film verdient). Dat dit allemaal heel oneerlijk én onterecht is, doet verder niet ter zake.

Zoon Dylan blért continu dat het de ‘worst Christmas ever’ is, en ondertussen bakkeleien de ouders of alle apparatuur wel uit is, de timers voor de lampen gezet en de ramen wel gesloten zijn. Nee dus, wat dat laatste betreft. Bone heeft inmiddels door dat de postbode die vlak voor vertrek aanbelde een dief is die het heeft gemunt op het huis van zijn baasjes en ontsnapt uit de kennel. Net als Macaulay Culkin’s Kevin in ‘Home Alone’ heeft hij een heel arsenaal aan boobytraps in gedachten, die hij moeiteloos uit weet te voeren. Dat varieert van lijm smeren op de knuffels van dochter, tot het laten vollopen van de douchecabine zodra iemand daar in stapt. Hij weet zelfs een van de indringers herhaaldelijk met een koekenpan op zijn hoofd te slaan. Knap hondje.

Hoewel ‘Alone for Christmas’ geen exacte kopie van ‘Home Alone’ is (niemand wordt hier ‘vergeten’), is de opzet wel exact dezelfde. Dat was nog niet zo’n ramp geweest als deze film van The Asylum (een productiemaatschappij die bekend staat om hun lowbudget films waarmee ze snel inspelen op blockbusterhits) gewoon een leuk, vermakelijk verhaal vertelde, maar niets in ‘Alone for Christmas’ werkt op de lachspieren. Scheetgrappen, een stuk rauw vlees dat in iemands boxershort terechtkomt, zonder dat diegene het merkt, iemand die heel hard roept naar mensen in een auto voor hen, en er door haar echtgenoot aan herinnerd moet worden dat “ze ons niet kunnen horen”… Het is allemaal te ongeloofwaardig, en het acteerwerk – vooral van de boeven – is pijnlijk om te zien. De special effects zijn over het algemeen ook dramatisch slecht, wat vooral opvalt bij de overstromingsscène. Verdoe je tijd niet met deze film!

Monica Meijer

‘Alone for Christmas’ verschijnt donderdag 4 december 2014 op DVD (‘Best of Christmas’ DVD-box).