Along Came a Spider (2001)

Regie: Lee Tamahori | 104 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Morgan Freeman, Monica Potter, Michael Wincott, Dylan Baker, Mika Boorem, Anton Yelchin, Kimberley Hawthorne, Jay O. Sanders, Billy Burke, Michael Moriarty, Penelope Ann Miller, Anna Maria Horsford, Scott Heindl, Christopher Shyer, Jill Teed

‘Along Came a Spider’ is de opvolger van ‘Kiss the Girls’, waarin Morgan Freeman eveneens de rol van Alex Cross speelt. Bij de aankondiging van de film wordt vermeld dat deze film beter zou zijn dan ‘Kiss the Girls’. De plot is echter zeker niet verrassend en naast de acteerprestatie van Morgan Freeman, die net een voldoende scoort, komen sommige scènes wel heel klungelig over. Als goed voorbeeld geldt de openingsscène waarin de auto, met daarin de partner van Alex Cross, allerlei vreemde capriolen uithaalt en uiteindelijk in de afgrond verdwijnt. Duidelijk zichtbaar is het dat wij te maken hebben met computeranimatie. Een ander voorbeeld is de scène waarbij het losgeld moeten worden afgegeven. Deze scène wordt kunstmatig gerekt tot een anticlimax. Het valt te betwijfelen of ‘Along Came a Spider’ überhaupt een waardige opvolger is.

Wat gebeurt er verder nog in de film: Alex Cross leeft teruggetrokken en hij houdt zich bezig met het maken van modelschepen. Wanneer hij plotseling gebeld wordt, hoort hij een bandopname met de stem van een meisje. Daarna vertelt een vervormde mannenstem hem dat er iets in zijn brievenbus ligt. Als hij gaat kijken ziet hij een kinderschoen liggen. Het blijkt de schoen te zijn van Megan, de dochter van de senator, die is ontvoerd. Dit is voor Alex het moment dat hij de draad van het politiebestaan weer oppakt. Samen met Jezzie, een geheim agente die verantwoordelijk is voor de veiligheid van Megan, gaat hij op onderzoek uit.

Het spreekt voor zich dat hij als enige de “verborgen” hints ziet, waardoor het onderzoek en de speurtocht concreet wat oplevert. De ontwikkelingen die daarna volgen zijn, na het zien van menig (politie)thriller, niet origineel of spannend te noemen. Kortom een film van dertien in een dozijn.

Beide films, zowel ‘Kiss the Girls’ als ‘Along Came a Spider’, zijn gebaseerd op boeken. Echter het boek van ‘Along Came a Spider’ is eerder verschenen dan ‘Kiss the Girls’, terwijl ‘Kiss the Girls’ eerder is verfilmd. Een ander verschil met het boek is de tijdsduur van ‘Along Came a Spider’: in de film is dit een paar dagen, in het boek ruim twee jaar.

Lodi Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 23 mei 2001