Along Came Polly (2004)

Regie: John Hamburg | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman, Debra Messing, Alec Baldwin, Hank Azaria, Bryan Brown, Jsu Garcia, Michele Lee, Bob Dishy, Missi Pyle, Judah Friedlander, Kevin Hart, Masi Oka, Kym Whitley

Ben Stiller is zo’n acteur die instant sympathie opwekt. Natuurlijk, als hij een expositie bezoekt weet je dat hij een kunstwerk omver gaat lopen, maar de hondenogen vergoeden veel. Alleen een kniesoor kan dan nog vallen over het aantal poep- en piesgrappen dat hij/zij over zich uitgestort krijgt. Zelfs de totaal voorspelbare verwikkelingen in zijn nieuwe film kunnen de pret niet drukken. Stiller is zo iemand die aan het begin van de landingsbaan gaat staan om een vliegtuig te zien aankomen. Er is hem waarschijnlijk veel aan gelegen een meelijwekkende indruk achter te laten, want in al zijn films gaat het zo en medelijden opwekken bij vrouwen lijkt zijn grootste talent te zijn. Gelukkig is er behoefte aan.

Omringd door betere acteurs als Philip Seymour Hoffman loopt hij het risico overspeeld te worden, ware het niet dat het gros van de types en het enkele karakter in ‘Along Came Polly’ geheel aan de Stiller-formule is aangepast. Hoffman mag als Reuben’s vriend Sandy vijftien keer misschieten bij het basketballen voordat we eindelijk doorhebben dat hij een loser is en Alec Baldwin doet als Reuben’s baas mee met de anale grappen die iedere Hollywood-ster tegenwoordig lijkt te moeten hebben ondergaan om het eigen imago te relativeren (in dit geval het luidruchtig afschudden van druppels na het plassen).

Maar de kracht van de goedmoedige sukkel die Stiller heet is natuurlijk de uitvergroting en de punten waarop die de werkelijkheid raakt en dat gebeurt in ‘Along Came Polly’ wel degelijk. Tegen de achtergrond van het aan strenge regels gebonden datingcircuit van New York (agenda’s trekken, loven en bieden en de man het restaurant laten kiezen) is het hartstikke leuk om een aan smetvrees lijdende verzekeraar te koppelen aan een derdewereldfreak met een Rohrschach-tattoo boven haar billen. Want wat is de liefde nu eigenlijk, een stapeltje verzekeringspapieren of Russische roulette? De grappen in de film zijn hier en daar eigentijds en toch met zelfspot. Hij leert wat van haar en zij van hem en eigenlijk is het allemaal niet zo zwart-wit, want de vlinderige Polly heeft volgens ‘riskmaster’ Reuben ook een plan en dat is ‘the no- planplan’. De twee hoofdrolspelers dan? Jennifer Aniston bewijst met haar levendige rol dat ze meer kan dan op de bank zitten bij ‘Friends’ en lijkt een aardige toekomst in dit soort romantische komedies te hebben. En die Stiller: het is een goede jongen; toch benieuwd wat zijn volgende rol zal zijn. Samen hebben ze het leuk en zij mag het restaurant kiezen.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 maart 2004