Alter Egos (2012)

Regie: Jordan Galland | 80 minuten | komedie | Acteurs: Kris Lemche, Joey Kern, Brooke Nevin, Danny Masterson, John Ventimiglia, Christine Evangelista, Geneva Carr, Marina Squerciati, Carlos Velazquez, Daniel Sauli, Sean Lennon, Kristina Klebe, Adam LeFevre, Nathan Harlan, Aurelie Claudel

Een superheld ten tijde van de vergane glorie: dat is Brendan a.k.a. Fridge. In ‘Alter Egos’ zijn superhelden zijn hun echte heldenstatus allang verloren en bijna elke Amerikaanse staatsburger staat onverschillig tegenover iedere banale verschijning van de held. De Amerikaanse staat wil de subsidies voor superhelden dan ook intrekken, aangezien er meer tegenstanders dan voorstanders zijn. Brendan hecht echter nog wel veel waarde aan zijn heldenpakje en loopt liever rond als zijn alter ego Fridge dan als zichzelf. Tot hij Claudel ontmoet, die enkel geïnteresseerd blijkt in de échte Brendan. Dit in tegenstelling tot zijn eerdere vriendin, die hem ‘’bedroog’’ met zijn alter ego Fridge.

Door deze verwarrende liefdessituatie raakt Brendan verstrikt in zijn dubbele identiteit. Enerzijds wil hij niets liever dan in zijn superheldenpak blijven rondlopen, maar anderzijds weet hij ook dat er niemand meer op zijn hulp zit te wachten. Erg indrukwekkend is het corps van superhelden trouwens ook niet. In tegenstelling tot de bekendere superhelden beschikken de superhelden in ‘’Alter Egos’’ maar over één bovenmenselijke kracht. Zo kan Fridge enkel dingen laten bevriezen met zijn handen en heeft zijn vriend C-Thru röntgenogen waardoor hij, zoals zijn naam al doet vermoeden, door dingen heen kan kijken.

Behalve de weinig ontzagwekkende gaven is ook de aankleding van de superhelden allesbehalve indrukwekkend. De kostuums zijn ronduit belachelijk en ogen goedkoop. Ook de visuele effecten die worden gebruikt om de superkrachten van de helden weer te geven zijn gebrekkig en afgezaagd. Waarschijnlijk heeft regisseur Jordan Galland er bewust voor gekozen om nogal afwijkende karikaturen van de helden neer te zetten, maar is hij iets te ver doorgeslagen in zijn ironische weergave van de superheld. ‘Alter Egos’ is zo eerder een parodie op zichzelf geworden dan een parodie op het klassieke superheldengenre.

En alsof het niet erger kon, laat ook de plot te wensen over. Er is een vreemd complot opgezet tegen de protagonist die behalve ongeloofwaardig ook vooral absurd overkomt. Fridge blijkt namelijk gebruikt te worden door het corps van superhelden, onder leiding van niemand minder dan Captain Awesomeness, om de subsidies van de overheid terug te krijgen. Alleen al de keuze van de namen van de personages bewijst het gebrek aan originaliteit. Dit maakt ‘Alter Egos’  een ordinaire komedie die er op geen manier in slaagt om een vernieuwende komische invalshoek aan het heldengenre te geven.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1.5