Altered (2006)

Regie: Eduardo Sánchez | 90 minuten | science fiction, horror, thriller | Acteurs: Misty Rosas, Paul McCarthy-Boyington, Brad William Henke, Michael C. Williams, Adam Kaufman, Catherine Mangan, James Gammon, Joe Unger, Klaus Heesch

“Van de makers van ‘The Blair Witch Project'” schreeuwt de hoes van ‘Altered’ en op deze hoes is een bos te zien omsloten door twee klauwen. Een bos, iets monsterachtigs, de regisseur van ‘The Blair Witch Project’: dat wordt griezelen geblazen! De regisseur in kwestie, Eduardo Sanchez heeft na ‘The Blair Witch Project’ pas één film gemaakt: inderdaad, dit ‘Altered’. Aan het vervolg op ‘The Blair Witch Project’: ‘Book of Shadows’, heeft hij wel meegewerkt, maar op de regiestoel zat hij niet. Zeven jaar zit er maar liefst tussen zijn debuutfilm en deze, dus dan mag je hopen op een uitstekende, enge horror.

Eerst het verhaal: drie mannen zijn in het begin van de film op jacht naar een vreemd wezen, een monsterachtige alien. Met veel moeite krijgen ze het te pakken, ze nemen het gevangen en gaan naar het huis van een vriend. De vier vrienden kennen elkaar al heel lang en hebben in het verleden iets verschrikkelijks meegemaakt waarvoor de alien verantwoordelijk was. Nu willen ze wraak nemen op wat hen aangedaan is in hun jeugd, maar de vraag is of dat wel zo slim is.

De openingsscène van de film ziet er niet al te veelbelovend uit: drie kerels, waarvan één met een heel lelijke mat, rennen gewapend met harpoengeweren door een bos achter iets aan. Alhoewel bos, het is duidelijk dat deze scène in een studio is opgenomen en het “monster” dat ze achtervolgen is zo te zien een vent in een groen pak. De mannen kramen ondertussen wat slechte teksten uit tijdens de jacht en bij de kijker daalt het verwachtingspatroon. Gelukkig wordt na deze amateuristische openingsscène de film wat interessanter.

Nadat de drie kerels het monster gevangen hebben genomen gaan ze naar het huis van een vriend waar dus blijkt dat de vier en de alien een verleden hebben. Dit zorgt voor een goede dosis spanning, er is iets verschrikkelijks gebeurd vroeger, maar je weet niet wat. Er wordt ook niet direct duidelijk wat er precies gebeurd is, als kijker blijf je buitenstaander waardoor het verhaal intrigerender wordt. De alien vertegenwoordigt de klassieke dreiging die er heerst om ontvoerd te worden door iets buitenaards en appelleert daarmee aan de diepste angsten bij de mens.

Helaas is de uitwerking niet altijd even goed, de spanning wordt wel goed opgebouwd en zoals het hoort in een horror zitten er een paar aardige schrikmomenten en ranzigheid in, maar op de een of andere manier bevredigt ‘Altered’ niet echt. Het acteerwerk is hier zeker debet aan evenals het feit dat de film zich voornamelijk op een enkele locatie afspeelt (een huis in een bos). En het verhaal doet toch ook wel wat aan de verfilming van Stephen King’s ‘Dreamcatcher’ denken: ook vier vrienden met een verleden waarin iets gebeurd is, ook een alien. Nu was ‘Dreamcatcher’ ook geen briljante film, maar daar waren in elk geval Morgan Freeman en Tom Sizemore nog in te zien. ‘Altered’ is ook meer een film over wraak en vriendschap. Hoe ver gaan de vrienden om hun vriendschap, maar ook zichzelf tegen het gevaar te beschermen? En heeft het doden van de alien wel nut? Want wat zijn de gevolgen als je het doodt, zou het alleen op Aarde zijn of heeft het al zijn vriendjes en familieleden ook meegenomen?

‘Altered’ beantwoordt deze vragen wel tot op zekere hoogte, maar de uitwerking er van had simpelweg een stuk beter gemoeten. Van de maker van ‘The Blair Witch Project’ verwacht je gewoon meer. Die film was gemaakt voor 60.000 dollar en leverde wereldwijd meer dan het duizendvoudige op. Ongemeen spannend, vooral vanwege de hele hype er om heen en elke jonge, beginnende regisseur sloeg zichzelf voor de kop dat hij dat concept niet bedacht had. Dus ja, als Eduardo Sanchez dan na zeven jaar zijn tweede film maakt dan mag je gewoon een goede horror verwachten en in ‘Altered’ is het allemaal net niet.

Er zit wel een aardige scène in waarin de alien met de darmen van een van de mannen zit te spelen, maar ook deze gruwelijke, humoristische scène kan ‘Altered’ helaas niet redden.

Gemiste kans dus.

Hendrik Dijkhuis