Alvin and the Chipmunks: Roadtrip – Alvin and the Chipmunks: The Road Chip (2015)

Regie: Walt Becker | 92 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie, muziek | Acteurs: Jason Lee, Kimberly Williams-Paisley, Josh Green, Tony Hale, Bella Thorne, Eddie Steeples, Joshua Mikel, Jeremy Ray Taylor, Jennifer Coolidge | Originele stemmencast: Justin Long, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney, Christina Applegate, Kaley Cuoco, Anna Faris

Het is toch wel de bekendste uitroep uit de eerdere delen van de ‘Alvin and the Chipmunks’-franchise: “Alvin!!”  Na de komst van de Chipettes en een uitstapje op een cruise, is het in deel vier tijd voor een roadtrip. De ontvangst van de eerdere delen is nogal wisselend geweest. Desondanks vonden de makers genoeg inspiratie voor nieuwe avonturen van Dave en de zingende Chipmunks. Ook dit maal richten de makers zich op het basisschoolpubliek, want voor volwassen wordt het vierde deel van de schattige Chipmunks misschien een beetje te veel van het goede.

Ze zijn nog niets veranderd. Alvin is nog steeds degene die de boel op stelten zet, hij is onvolwassen en irritant en zorgt er steeds voor dat de andere twee in de problemen komen. Zo plant hij een groot verjaardagsfeest voor de jarige Dave waarbij het hele huis omgetoverd wordt tot een grote dansvloer. Simon probeert steeds de acties van Alvin te redden en dan is er nog de schattige Theodore, die soms wat dommig uit de hoek komt. Hoewel Dave niet blij is met het verjaardagsfeest mogen de Chipmunks toch mee midgetgolven de volgende dag. Hij wil ze namelijk voorstellen aan zijn nieuwe vriendin Samantha. De Chipmunks ontmoeten niet alleen zijn nieuwe vriendin, maar krijgen ook te maken met haar zoon, de onuitstaanbare Miles. De vier liggen elkaar totaal niet. Dan moet Dave voor zijn werk naar Miami en hij mag iemand meenemen. Tot teleurstelling van de Chipmunks kiest Dave voor Samantha en dat zorgt ervoor dat Miles op hen moet passen. Dit belooft wat. Omdat Dave een ring mee heeft genomen, denken de Chipmunks dat hij Samantha ten huwelijk wil vragen. Wanneer ze Miles daarover vertellen, vatten ze samen het plan om daar een stokje voor steken. Een roadtrip van Los Angeles naar Miami volgt.

De reis door The States wordt ook een reis door de muziekgeschiedenis van Amerika. Zo komen we onder andere in New Orleans terecht met de daarbij behorende “Uptown Funk” (Mark Ronson). En de Chipmunks zouden de Chipmunks niet zijn als het alleen maar een roadtrip van Los Angeles naar Miami zou zijn. Natuurlijk zetten ze de boel op stelten en worden ze achtervolgd door een Air Marshall.

De combinatie tussen live action en animatie is zoals we die kennen van de makers van ‘Alvin and the Chipmunks’. De muziek is herkenbaar voor alle kijkers. Natuurlijk wordt het wel gezongen door Chipmunks, wat de tekst niet altijd verstaanbaar maakt. Ook dit deel bevat weer de nodige grappen van de Chipmunks. Dave is na de laatste Chipmunks-film (2011) duidelijk wat ouder geworden en dat blijkt ook uit het feit dat hij zich wil gaan settelen. Het doel van de roadtrip is natuurlijk het voorkomen dat de vier familie van elkaar gaan worden, aangezien ze niet met elkaar door één deur kunnen. De roadtrip zorgt ervoor dat de vier uiteindelijk goed met elkaar kunnen opschieten. Toch is de haat tussen Miles en de drie Chipmunks vrij snel verdwenen, te snel.

‘Alvin en de Chipmunks: Roadtrip’ is voor volwassenen voorspelbaar, het jongere publiek zal het meer kunnen waarderen. Gelukkig hebben de makers aan het einde van de film nog een kleine twist voor de kijker in petto.

Marjolein Linstra

Waardering: 2

Bioscooprelease: 3 februari 2016
DVD- en blu-ray-release: 1 juni 2016