Amanda (2018)

Recensie Amanda CinemagazineRegie: Mikhaël Hers | 102 minuten | drama | Acteurs: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb, Marianne Basler, Jonathan Cohen, Nabiha Akkari, Greta Scacchi, Bakary Sangaré, Claire Tran, Elli Medeiros, Zoé Bruneau

Wat voor New York 9/11 was, dat was voor Parijs de aanslag op Bataclan. Een groot collectief trauma dat hard door werkt in het normale leven van normale mensen. Met dat gevoel lijkt de film ‘Amanda’ gemaakt: wat voor impact kan een terroristische aanslag hebben op overlevenden? Maar verwacht geen groots emotioneel drama met existentiële vragen. ‘Amanda’ is vooral een klein intiem portret over grootste gevolgen.

David is een jongen uit Parijs die zijn geld verdient als bomensnoeier en beheerder van huurwoningen. Hij is vrijgezel en heeft een single zus die een dochtertje heeft, de 7-jarige Amanda. Als zijn zus van de een op andere dag uit hun leven wordt gerukt, dan zit er voor David niks anders op dan zich (voorlopig?) op te werpen als verzorger voor zijn nichtje. Maar hoe doe je dat als begin-twintiger als je naast het onpeilbare verdriet van je nichtje ook nog zelf moet rouwen en verwerken. Omdat David en zijn zus Sandrine in hun jeugd voornamelijk elkaar hadden, is er hem veel aan gelegen om zo goed mogelijk te zorgen voor Amanda. Maar kan hij dat wel; is hij er daar wel de aangewezen persoon voor?

Al deze elementen spelen hun rol in dit verhaal. Het risico dat voor de hand ligt is dan ook om hier een groots en meeslepend drama van te maken, maar daar blijven de makers gelukkig bij weg. Door, ondanks de titel, de nadruk vooral bij David te leggen, blijft het verhaal beheerst. Vanzelfsprekend heeft David zo zijn twijfels en emoties, maar hij is ook vooral een jongeman die nog zoekende is in zijn eigen leven. Dat uit zich in een zoektocht naar liefde en een doel in zijn leven. De vraag of Amanda daar een rol in gaat spelen maakt dat er niet makkelijker op.

Qua verhaal zijn dus de juiste keuzes gemaakt, maar dat moet dan ook nog goed vertolkt worden. En ook dat gebeurt gelukkig. Vincent Lacoste, de acteur die David speelt, maakt van zijn personage een integere ietwat introverte jongen die ineens moet worstelen met het doel en nut van zijn leven. Ook hij houdt het klein en dat werkt in combinatie met het verhaal goed. Het verdriet zit hem vooral in kleine handelingen en gesprekken. De jonge actrice, Isaure Multrier, die Amanda speelt mag tenslotte ook niet ongenoemd blijven. Ze maakt van Amanda een klein knuffelbaar meisje, dat nog niet helemaal lijkt te beseffen wat er gebeurt. De chemie tussen haar en Lacoste werkt geweldig in deze kleine intieme film.

Ton te Slaa

Waardering: 3.5

DVD-release: 5 april 2019
VOD-release: 31 oktober 2019