American Gangster (2007)

Regie: Ridley Scott | 157 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Denzel Washington, Russell Crowe, Cuba Gooding Jr., Josh Brolin, RZA, John Ortiz, John Hawkes, Ted Levine, Yul Vazquez, Carla Gugino, Roger Bart, Chiwetel Ejiofor, Idris Elba, TI, Norman Reedus, Armand Assante, Common, Jon Polito, Roger Guenveur Smith, Leesa Rowland, Malcolm Goodwin, Adrian Washington

Als je een klassieker als ‘Blade Runner’ hebt gemaakt, ben je een held. Maar Ridley Scott heeft er nog meer op zijn naam staan, zoals ‘Alien’ en ‘Gladiator’. Deze films kenmerken zich door groots drama, verre van de dagelijkse realiteit van de meeste mensen. Een van zijn films die wat dichter bij huis blijft, is: ‘Thelma & Louise’ (ook een goeie!), op het einde na dan. Het grootse drama blijft zijn duidelijke voorkeur houden. Scott’s nieuwste film ‘American Gangster’ vormt hierop geen uitzondering.

Het gegeven is niet nieuw: een in principe waargebeurd verhaal over een harde crimineel (direct duidelijk na scène 1), maar toch bescheiden en met stijl, die doorklimt naar de criminele top en er weer vanaf kukelt. Het lijkt of Ridley heeft gedacht: “elke grote regisseur moet toch minstens één gangsterepos op zijn naam hebben staan!”. En zo is het.

Het interessante aan ‘American Gangster’, is dat het hier dit keer niet gaat om een Italiaan of een Ier, of zelfs een Pool, maar een Afro-Amerikaan in de 70’s, die, volgens de ‘legende’, de Italiaanse maffia bazen ‘controleerde’. Hier is wellicht toch wat Hollywood filmromantiek aan het werk, maar wat geeft het, voor het verhaal is het spannend. Volgens de film is het namelijk één van de redenen waarom het niet zo gemakkelijk was Frank Lucas, de gangster waarom het hier draait, te ontmaskeren; niemand had immers een Afro-Amerikaan verwacht als hoofd van een drugsimperium.

De film stijgt uit boven het gemiddelde, door schone regie en een vlekkeloze cast. Scott neemt de tijd om de personages uit te diepen, waardoor het conflict tussen ‘goed en kwaad’ niet te zwart-wit is, letterlijk en figuurlijk. De gangster, Frank (Denzel Washington) en de politieagent, Richie (Russell Crowe) volgen hun eigen sporen, die zonder dat ze het weten, steeds dichter bij elkaar komen. Dit wordt helder en overzichtelijk uitgewerkt en in beeld gebracht.

Zo is het met de hele film, de cameravoering, de kleuren, de montage, alles is onopgesmukt, een pluspunt, waardoor er een groot realisme in de scènes kruipt, dat vooral de heftigere momenten lekker dichtbij haalt, met als hoogtepunt de uiteindelijke confrontatie. Geen overdreven 70’s gedoe, zelfs niet in de muziek, die wel uit die tijd komt maar niet te dominant aanwezig is. Niets leidt af van waar het om gaat: het verhaal en de personages.

Tegelijkertijd is het onopgesmukte een minpuntje, omdat het hier en daar wat risicoloos overkomt. Een lekker script rond een tot de verbeelding sprekende figuur (gangsters doen het altijd goed), een gerenommeerde regisseur, een topcast en flink wat geld en het is als met hagel schieten op een musje: het kan bijna niet missen. Russell Crowe is een typecast, maar wel een goede, Denzel Washington ligt voor de hand, maar is uiteraard okay. Geen grote verrassingen dus, maar wel topcinema die geen moment verveelt, gemaakt door een van dé grote Hollywood regisseurs van deze tijd.

Arjen Dijkstra

Waardering: 4

Bioscooprelease: 15 november 2007