American High School (2009)

Regie: Sean Patrick Cannon | 90 minuten | komedie | Acteurs: Talan Torriero, Jillian Murray, Aubrey O’Day, Nikki Schieler Ziering, Brian Drolet, Hoyt Richards, Pat Jankiewicz, James E. Foley, Alex Murrel, Davida Williams, Maxie J. Santillan Jr., Kyle Sabihy, Madison Dylan, Scotty Kyle, Kelli Nordhus, Deborah Lelah, Leandro Maeder, Cameron Goodman, Miriam Lelah, Ashley Ann Cook, Ashley Morey, Elwood Carlisle, Trini López, Martin Klebba

Aan de reeks sekskomedies met het woord ‘American’ in de titel lijkt geen einde te komen. Na films als ‘American Pie’ (1998), ‘American Wedding’ (2003) en ‘American Reunion’ (2012) en nog een hele rits – veelal straight to dvd – films uit dezelfde reeks, is er ‘American High School’ (2009). Waar met name de eerste twee ‘American Pie’-films nog redelijk wat mensen wisten te bekoren, is het speelfilmdebuut van regisseur Sean Patrick Cannon niet sexy én niet grappig. ‘American High School’ is gewoon fout. Centraal personage in dit broddelwerkje is Gwen (Jillian Murray), die om onverklaarbare redenen het minst populaire meisje van de school is. Om eveneens onverklaarbare redenen is ze op haar zeventiende al getrouwd met de juist wél populaire Holden (Talan Torriero), die erop kickt om seks met haar te hebben op openbare plekken. Als de hele school in de aula is om het aankomende promgala te bespreken, sluipen zij het kantoor van het schoolhoofd in om eens flink van bil te gaan op diens bureau.

Maar in hun ongeremde passie zetten ze per ongeluk de luidspreker aan, zodat iedereen kan meegenieten. Vanaf dat moment gaat Gwen door het leven als de ‘hoer van de school’- toch wel opmerkelijk aangezien ze met haar eigen man seks had. Het schoolhoofd (Martin Klebba) steunt haar maar die wordt uit zijn functie gezet door een woeste ouderraad die hem (terecht) kwalijk neemt dat hij aanpapt met zijn studentes. Het wordt nog erger voor Gwen als ze erachter komt dat ze wel eens zwanger zou kunnen zijn. In plaats van met Holden te praten, drijft ze hem echter in de armen van haar rivale, de populaire maar onuitstaanbare Hilary (Aubrey O’Day). Aan haar vader (Hoyt Richards) heeft ze weinig steun. Hij is een voormalige tv-ster die – nog maar weer eens om onverklaarbare redenen – op school rondhangt en de klasgenootjes van zijn dochter het bed in kletst. Maar ook de rondborstige tekenlerares (Nikki Ziering), die al getrouwd is met een andere leraar, ziet hij wel zitten. Gwen verzint een plan om Holden terug te winnen, Hilary op haar nummer te zetten, het schoolhoofd zijn baan terug te bezorgen en haar vader de les te lezen.

‘American High School’ betreedt de bekende paden van de tienersekskomedie: alle clichés komen voorbij. Maar alle betrokkenen leggen een bedroevend laag niveau aan de dag. Wie deze film kijkt om te kunnen lachen, komt bedrogen uit. De humor is nogal suggestief en draait eigenlijk maar om één aspect: het feit dat de volwassenen op deze high school ‘het’ doen met de leerlingen. En dat is niet grappig, dat is gewoon ranzig. Zelfs als je ruimdenkend bent, zul je bij het zien van een schoolverpleger die een wanhopige leerlinge probeert te misbruiken even achter je oren moeten krabben. Wie verwacht veel bloot te zien, komt eveneens van een koude kermis thuis: op een paar blote borsten van de tekenlerares na (die haar toch al schamele outfit in een lachwekkend ordinaire scène naar beneden trekt om haar leerlingen te inspireren…) is er weinig vlees te zien. Het ergste van alles is overigens nog niet eens de doelloosheid, maar de totale wanorde die van ‘American High School’ afstraalt. Er is geen echt plot en de dialogen stagneren de boel alleen nog maar meer. Ook lijkt het erop dat de editor heeft liggen slapen. Kort gezegd: er is geen touw aan vast te knopen…

Het enige positieve aan ‘American High School’ is het camerawerk, dat helder en scherp oogt. Al het andere is je tijd, geld en aandacht echt niet waard. Overslaan!

Patricia Smagge

‘American High School’ verschijnt donderdag 12 juli 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 19 juni 2012 te huur.