American Hustle (2013)

Regie: David O. Russell | 132 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Louis C.K., Jack Huston, Michael Peña, Shea Whigham, Alessandro Nivola, Elisabeth Röhm, Paul Herman, Saïd Taghmaoui, Matthew Russell, Thomas Matthews, Adrian Martinez, Anthony Zerbe, Colleen Camp

Wat weerhoudt een wonderkind ervan een total loss te worden, om met de schrijver W.F Hermans te spreken? ‘American Hustle’ is een hybride schepsel, waarin vol bravoure met filmclichés wordt gejongleerd. De film van David O. Russell is dan ook opgebouwd uit de kroonjuwelen van Amerika’s filmerfgoed: rags and riches, beauties and beasts, charmante misdaad; gegarneerd met een weelderige jarenzeventigsaus en een toefje slapstick. Met acteurs als Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence en Bradley Cooper giert ‘American Hustle’ bovendien van de seks en het talent.

Is zij meer dan een verleidster? En dan hebben we het niet alleen over het personage Edith Greensley (Adams), maar over de film als geheel. ‘American Hustle’ pakt de kijker in, zoals de pseudo-aristocrate Lady Edith mannen inpakt – in de eerste plaats de gezette patjepeeër Irving Rosenfeld (een in menig opzicht imposante Christian Bale). Bij deze allesverkoper uit The Bronx ligt de sympathie. Of hij met mede-hustler Edith, die eigenlijk Sidney Prosser heet, ware liefde in handen heeft is zowel voor Rosenfeld als de kijker een vraag, en dat schept een band.

Aanvankelijk vermaken we ons prima. Irving en Edith lichten mensen op met investeringen, worden op heterdaad betrapt door de FBI en als lokaas ingezet om nog meer geboefte te vangen, in het kader van louche geldstromen rond de casino’s van Atlantic City. We zien een sterk vermagerde Robert de Niro als capo van de familie Tellegio, maar vooral een goede Renner als de corrupte burgemeester Carmine Polito. FBI-agent Richie DiMaso (Cooper) schuwt het risico niet op weg naar persoonlijke glorie; Rosenfeld heeft dan weer te maken met een thuiszittende echtgenote (Lawrence) die als olifant door de porseleinkast gaat.

De beer lijkt los en als periodefilm slaagt ‘American Hustle’ absoluut. Opmerkelijk genoeg mogen juist Cooper – tevens executive producer – en Lawrence de illusies van een topfilm om zeep helpen, terwijl zij in Russell’s ‘Silver Linings Playbook’ de show nog stalen. Beiden worden naar het einde toe teveel op het voorplan geschoven. ‘American Hustle’ verliest aan momentum, omdat Russell vergeet zijn darlings te killen. Een echte Beauty & the Beast van de misdaad wordt de film daardoor niet; dat had gekund met het duo Bale/Adams. Niettemin goed voor 3 Golden Globes (Beste komedie, Adams en de schmierende Lawrence).

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 10 juli 2014