American Mullet (2001)

Regie: Jennifer Arnold | 52 minuten | documentaire | Met: Matthew Bose

De trouwe kijker van Jerry Springers legendarische talkshow zal hem vast wel hebben gezien: de mullet. De mullet is een opmerkelijke haarstijl die je het beste kunt vergelijken met het matje. Dus van voren kort geschoren en lang in de nek. In de vorige eeuw kon het aparte kapsel er al amper mee door, maar in de 21e eeuw is de haardracht helemaal ‘not done’. Het merendeel van de (Amerikaanse) bevolking associeert de mullet met white trash, rednecks en hopeloze fashion victims. Met dank aan Springer die een patent leek te bezitten op agressieve rednecks allen in het bezit van…juist ja, een mullet. Maar zijn alle mullet-mensen nu echt dom en achterlijk?

Volgens ‘American Mullet’ niet. De documentaire volgt een aantal bezitters van de bijzondere haarstijl en laat hen openlijk praten over hun kapsel. En wat blijkt? De mullet is geen gepatenteerde haardracht voor white trash. Mensen uit alle lagen van de bevolking hebben een Amerikaans matje. In deze docu komen doktoren, vertegenwoordigers, dj’s en muzikanten aan het woord die weinig met elkaar gemeen hebben. Ook een aantal lesbiennes hebben een mullet. Het kapsel heeft voor ieder individu een andere betekenis.

De lesbiennes die in deze film te zien zijn kiezen voor de mullet, omdat onderdeel uitmaakt van hun identiteit. Een tweetal mannen in deze documentaire vertelt dat hun matje hen juist doet denken aan hun favoriete rockhelden. Ook kom je te weten dat de mullet in de Latino-cultuur een teken van mannelijkheid is. En passant verhaalt de film ook over de origine van het kapsel dat zijn roots heeft in de Indianen (Native American)-cultuur. Het interessante aan deze docu is dat er verschillende ‘motieven’ aan bod komen.

Hoewel je het niet direct zou verwachten zit er een heuse geschiedenis achter de mullet. ‘American Mullet’ belicht op een speelse manier alle vooroordelen over de haarstijl door met verschillende mensen te praten. Niet alleen mulletdragers komen aan bod. In korte straatinterviewtjes hoor je meningen van een aantal Amerikanen die zonder uitzondering niet erg te spreken zijn over het kapsel. Vrijwel iedere ondervraagde linkt de coupe aan kampbewoners, schooiers en rednecks. Dat dat vooroordelen zijn bewijst deze film.

Regisseur Jennifer Arnold zorgt ervoor dat haar film in balans blijft. ‘American Mullet’ is nooit zwaar op de hand, maar vervalt niet in een melig niemandalletje. De respectvolle benadering van het onderwerp en de vlotte montage zorgen ervoor dat je je een klein uurtje kunt vermaken met bizarre haardrachten en interessante mensen.

Frank v.d. Ven