American Outlaws (2001)
Regie: Les Mayfield | 94 minuten | actie, komedie, western | Acteurs: Colin Farrell, Scott Caan, Ali Larter, Gabriel Macht, Gregory Smith, Harris Yulin, Kathy Bates, Timothy Dalton, Will McCormack, Ronny Cox, Terry OQuinn, Nathaniel Arcand, Ty ONeal, Joe Stevens, Barry Tubb
Regisseur Les Mayfield hoeft zich als filmmaker eigenlijk niet meer te bewijzen. Daar lijkt hij zichzelf ook van bewust, want na een aantal succesvolle film als ‘Miracle On 34th Street’, ‘Flubber’ en ‘Blue Streak’ komt hij met een productie die de plank volledig misslaat. De Western als Hollywoodfilm, zo lijkt hij ‘American Outlaws’ te willen presenteren, en dat is nou juist net niet wat men van een Western verwacht. In ‘American Outlaws’ geen lange shots van landschappen, geen doodse stiltes voor een shoot-out en geen mondharmonica, maar een groepje actiegeile cowboys temidden van explosies, wilde achtervolgingen en bankovervallen, met daarnaast een liefdesleven vol clichés.
‘American Outlaws’ vertelt het verhaal van de bende van Jesse James (Colin Farrell), die bij terugkomst van de oorlog wordt geconfronteerd met spoorwegbaron Rains (Harris Yulin) die hun land opeist. Het conflict loopt uit de hand, de boerderijen worden opgeblazen en de moeder van Jesse en Frank James (Gabriel Macht) overlijdt. Jesse verlaat zijn vriendin Zee (Ali Larter) om wraak te nemen op Rains, maar zijn broer Frank overtuigt hem ervan het op een slimmere manier aan te pakken. Door de banken te overvallen waar de spoorwegen hun geld bewaren en nieuwe spoorlijnen op te blazen werken zij Rains gedurende een lange periode tegen, en ziet hij zich genoodzaakt om Allan Pinkerton (Timothy Dalton), een uit de kluiten gewassen detective, op de zaak te zetten. Een spannend kat- en muisspelletje lijkt zich te ontwikkelen, ondersteund door een prima cast. Met name Colin Farrell overtuigt als jonge en roekeloze cowboy, en het is ook leuk om te zien dat de altijd degelijke James Bond-acteur Timothy Dalton hier is omgetoverd tot gemene vijftiger met een flinke baard!
Jammer genoeg laat het scenario hier en daar een steekje vallen. Natuurlijk moet een film als deze met een korreltje zout worden genomen, maar hoe geloofwaardig is het om een jonge vrouw met behulp van een groot kanon een trein te zien opblazen om haar man te redden? Mayfield heeft misschien geprobeerd om de Western toegankelijker te maken voor een breder publiek, maar het komt de film niet ten goede, en dat is zonde. Zeker omdat het verhaal van de James-Younger gang niet zomaar een verhaal uit de Amerikaanse geschiedenis is. De overvallen, achtervolgingen en ontsnappingen verlopen nooit zonder spectaculaire explosies, heldhaftige en moedige daden van leider Jesse James en niet-originele grappen om het geheel te relativeren.
‘Bad is Good Again’. Er is misschien niet in dit opzicht over nagedacht, maar de ondertitel slaat meer op de film zelf dan op het verhaal. Zoveel ‘slechte’ eigenschappen maken deze film namelijk toch leuk om een keer te zien. Niet voor de Western diehard, niet voor de echte filmliefhebber, maar voor iedereen die het verhaal van Jesse James nog niet kende… of voor iedereen die van Colin Farrell kan genieten!
Julien van Alphen