American Pie Presents Band Camp (2005)

Regie: Steve Rash | 87 minuten | komedie | Acteurs: Tad Hilgenbrinck, Arielle Kebbel, Jason Earles, Crystle Lea Lightning, Jun Hee Lee, Chris Owen, Ginger Lynn Allen, Eugene Levy, Tara Killian, Matt Baker, Matt Barr

‘American Pie Presents Band Camp’ wordt gepresenteerd als één van de ‘American Pie’ films, maar dat schept voor deze film hoge verwachtingen, die niet waargemaakt worden. In de praktijk blijkt vaak dat het niveau van de eerste film in de sequel(s) niet wordt geëvenaard. Laat staan dat een spin-off, want daar hebben we het in feite nu over, dit wel lukt. Of het al dan niet lukt is afhankelijk van het karakter waarop de spin-off is gebaseerd.

Het lijkt erop dat de filmmakers oorspronkelijk een spin-off van het karakter Steve Stifler uit de eerdere ‘American Pie’ films op het oog hadden. Aangezien Seann William Scott, die de rol van Steve Stifler speelde eigenlijk ook al niet geïnteresseerd was in het derde ‘Pie’ deel, ontstond het idee van het jongere broertje.

Het script is veel te mager en de grappen zijn van een minimaal niveau. Tad Hilgenbrinck is wel zeer goed gecast voor de rol. Hij lijkt qua uiterlijk enorm op Seann William Scott, waardoor hij gemakkelijk als een ‘broertje van’ kan doorgaan. Dit komt de film wel ten goede. Het talent van de acteurs staat helaas in verhouding tot het aantal films dat ze hebben gemaakt. Voor de meerderheid is ‘Band Camp’ het debuut, slechts een enkeling heeft al eerder een film gemaakt. Uitzonderingen hierop zijn Eugene Levy (‘American Pie’, ‘American Pie 2’, ‘American Pie: The Wedding’, ‘Serendipity’ en ‘Bringing down the House’) en Chris Owen (‘American Pie’, ‘American Pie 2’, ‘The Lady Killers’ en ‘Hildalgo’). Eugene Levy heeft in ruim zestig films gespeeld en Chris Owen zit in ruim vijfentwintig films. Zij spelen echter niet een hoofdrol, maar het geeft wel aan wat de kwaliteit van de acteerprestaties in deze film is.

De waardering die deze film oogst, komt eigenlijk alleen maar voor rekening van Eugene Levy, die er als enige echt in is geslaagd om zijn tekst op overtuigende wijze te brengen. De verwijzingen naar de eerdere ‘Pie’ films komen dan ook gelukkig uit zijn mond, maar de kijker moet wel goed opletten omdat ze terloops in zijn tekst tot uiting komen. Waar hij nog hele lappen tekst moet opratelen, bestaat voor de rest van de cast de tekst voornamelijk uit misplaatste one-liners.

‘American Pie Presents Band Camp’ schiet dus op meerdere fronten (te mager script en slechte acteerprestaties) duidelijk tekort waardoor de film niet op gang komt en ook de aandacht van de kijker snel verliest. Om de conclusie in kooktermen te verwoorden: voordat het beslag de kans krijgt om te rijzen, zakt het als een plumpudding in elkaar. Het wordt tijd dat dit gerecht niet meer wordt klaargemaakt.

Lodi Meijer

Waardering: 1.5