American Pie: The Wedding-American Wedding (2003)

Regie: Jesse Dylan | 97 minuten | komedie, romantiek | Acteurs:  Jason Biggs, Alyson Hanigan, Eugene Levy, Seann William Scott, Eddie Kaye Thomas, Thomas Ian Nicholas, January Jones, Molly Creek, Deborah Rush, Fred Willard, Angela Paton, Eric Allan Kramer, Amanda Swisten, Nikki Schieler Ziering, Lawrence Pressman

Al kun je ‘American Pie: The Wedding’ makkelijk zien zonder de voorgaande delen te hebben gezien – het verhaal is immers niet zo ingewikkeld dat je de voorgeschiedenis moet kennen – om te weten wat je kan verwachten is enige voorkennis wel noodzakelijk. Tevens zullen sommige grappen aan je voorbijgaan als je de eerdere delen (‘American Pie’, 1999, en ‘American Pie 2’, 2001) niet hebt gezien. Een veilige keus voor de fans van de twee eerdere ‘American Pie’ films, ‘American Pie The Wedding’ biedt niets meer, maar ook zeker niets minder.

De hoofdpersonen zijn natuurlijk Jim en Michelle, die, zoals de meeste frequente bioscoopgangers in de trailer al hebben gezien, gaan trouwen. Ze zijn het college-leven ontgroeid en klaar voor een volgende stap in hun leven. De film begint met het aanzoek, één die Jim op zijn geheel eigen wijze bijna weet te laten mislukken. Michelle wil een droomhuwelijk en Jim is zo gek op haar dat hij dat voor haar over heeft. Dus zijn de voorbereidingen al snel in volle gang.

‘American Pie: The Wedding’ draait tevens grotendeels om het personage Stifler, die nog steeds alleen maar aan sex denkt en de trouwerij als een perfecte aanleiding ziet voor een vrijgezellenfeest (strippers) en later op een voor hem totaal nieuwe manier het zusje van Michelle, Cadence, probeert in bed, of eigenlijk, de linnenkast te krijgen. Hij maakt echter in deze film een verrassende verandering mee. Het grappige is dat hij een ongewenste gast is, maar hij heeft iets achter de hand waardoor Jim hem niet kan weigeren. Komt er een deel vier, dan zal dit ongetwijfeld draaien om Stifler.

Natuurlijk ontbreekt de taart ook niet, dit keer in de vorm van een verlovingstaart, die een bijzondere behandeling krijgt, waar Stifler, Jim en twee honden bij betrokken zijn. Ook de bruiloftstaart haalt het trouwfeest niet eens. De grappen zijn vooral gebaseerd op sex, als je daar niet tegen kunt is de film niet aan je besteed, en het vriendengroepje bevindt zich nog steeds regelmatig in de meest genante situaties. Vicky, Jessica en Oz uit de vorige twee films ontbreken, en jammer genoeg is er geen eind geschreven aan hun rollen, ze worden zelfs geen enkele keer genoemd. De acteurs zijn wel gevraagd voor de film, maar hebben geweigerd.

Vulgair, onzinnig, platvloers, seksistisch? Dat geeft niet, de filmmakers pretenderen ook niets anders te zijn dan dat. De cast voelt zich overduidelijk thuis in het verhaal en heeft lol gehad in het maken van de film.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 september 2003