American Son (2008)

Regie: Neil Abramson | 86 minuten | drama | Acteurs: Nick Cannon, Melonie Diaz, Matt O’Leary, Erica Gluck, Tom Sizemore, April Grace, Chi McBride, Sean Marquette, Ray Santiago, Percy Daggs III, Michael Welch, Danielle Barbosa, Anthony Medina, Gaby Medina, Samuel McFadden, Nancy Kliuftis, Diana Terranova, Eurydice Davis, Katie Ulloa, Jolene Hjerleid, Herman Wilkins, Toni Quintero, Sal Lopez, Rosie Grandiallas, Jay Hernandez, Dennis D’Antin

Nick Cannon is niet direct een naam die een belletje zal doen rinkelen bij de meeste mensen, maar People Magazine heeft hem al wel als een van de top tien meest succesvolle jonge mensen in Hollywood genoemd. Zo vormde de in 1980 geboren artiest met zijn beste kameraad een rapduo Da Bomb Squad, dat in het voorprogramma speelde van onder andere Will Smith en Montell Jordan. Toen hij in 2005 Mariah Carey een Teen Choice Award mocht uitreiken, was dat het begin van iets moois tussen de elf jaar oudere zangeres en de jonge Cannon. In mei 2008 trouwden ze. Naast succesvol artiest, schrijft en produceert Cannon ook zijn eigen tv-shows en is hij werkzaam als acteur. In ‘American Son’ speelt Cannon de rol van marinier Mike Holland, die over enkele dagen naar Irak vertrekt, maar in die periode het meisje van zijn dromen ontmoet.

Mike is negentien en is het laatste half jaar intensief bezig geweest met zijn opleiding tot schutter bij de mariniers. Met Thanksgiving mag hij naar huis. Hij verheugt zich om zijn familie en vrienden weer te zien en bereid zich voor op een laatste weekend vol feestvreugde. Over precies vier dagen zal Mike namelijk naar Irak vertrekken. In de bus op weg naar zijn woonplaats Bakersfield in Californië heeft hij echter een interessante ontmoeting met Cristina (Melonie Diaz). Mike kan haar na zijn thuiskomst niet uit het hoofd zetten en verlaat zelfs een avondje met zijn vrienden (die hoeren, drank en drugs hebben geregeld) om haar op te zoeken.

Cannon en Diaz zijn zeer overtuigend als verliefd wordende jongeren. Hoewel Mike geen al te hoge dunk van zichzelf heeft (zoals blijkt uit een gesprek met zijn vader) is het wel een jongen die nadenkt over het leven. Zijn kijk op de wereld is anders dan die van zijn vrienden, die zijn blijven steken in het puberale gedrag dat nog dateert van voor Mike’s vertrek. Wat daar eveneens op wijst is Mike’s aarzeling om zijn familie en vrienden in te lichten over zijn vertrek naar Irak. Alleen zijn vader (een grote indruk makende Chi McBride) hoort het, en later zijn beste vriend Jake (een al even sterke Matt O’Leary). Hij lijkt te wachten op het juiste moment om het slechte nieuws aan Cristina te vertellen, maar zoals te verwachten komt dat tijdstip maar niet en ziet Mike zich uiteindelijk genoodzaakt het te vertellen als het eigenlijk te laat is.

Het prima uitgebalanceerde scenario van regisseur Neil Abramson en Eric Schmid houdt de kijker tot op het laatst in spanning – een spanning die subtiel vergroot wordt door de tussentijdse herinneringen aan hoeveel uur Mike nog heeft – : gaat ie wel of gaat ie toch niet? Maar de voortekenen zijn duidelijk voor de oplettende kijker. De scène met de in Irak gewond geraakte buurjongen van Cristina (Jay Hernandez) hakt er behoorlijk in en dit is het enige stukje van de film wat je als politiek statement op zou kunnen vatten. Maar meer dan het zoveelste oorlog-in-Irak-drama is ‘American Son’ een authentiek aandoend, ontroerend portret van een sympathieke jongen die zich realiseert dat hij meer volwassen is geworden dan hij dacht.

Monica Meijer