American Splendor (2003)

Regie: Shari Springer Berman, Robert Pulcini | 101 minuten | drama, komedie, documentaire | Acteurs: Paul Giamatti, Harvey Pekar, Hope Davis, Joyce Brabner, Earl Billings, James Urbaniak, Judah Friedlander, Joey Krajcar, Chris Ambrose, Josh Hutcherson, Cameron Carter, Daniel Tay, Mary Faktor

De Amerikaan Harvey Pekar schrijft decennialang stripverhalen die hij zelf meemaakt. Zijn dagelijkse beslommeringen becommentarieert hijzelf met zijn sarcastische, bijtende visie op zijn leven. In de gelijknamige prent, ‘American Splendor’, wordt er op een aparte manier het leven van Pekar verfilmd zoals hij dat eerder al in zijn comics beschreef. Inclusief kaders om sommige scènes, tekstballonnetjes en origineel tekenwerk van Robert Crumb.

‘American Splendor’ is een stripverfilming, maar niet zoals we die kennen uit de bioscopen als ‘Spiderman’, ‘Catwoman’ en ‘The Punisher’. Deze film gaat over het cultfenomeen Pekar, een doodnormale man die je eigenlijk een soort superzeikerd kan noemen. De zwartgallige, cynische en sarcastische Pekar weet elke situatie wel een bijtende, spottende draai te geven.
Ondanks het succes dat hij heeft met de strips, weet Pekar dat hij geen makkelijk man is om mee te leven. Zijn sombere levensvisie en humor zijn op papier leuk, maar in het echte leven is het anders. “Ordinary life is pretty complex stuff,” zoals hij zelf zegt. De film vertelt het leven van Pekar, alle ups en downs komen aan bod.

De film laat in een soort documentaire/speelfilmachtige wijze de carrière van Pekar zie. De echte Harvey Pekar werkt ook mee aan de film, de acteur Paul Giamatti speelt Pekar in flashbacks. Na een scène uit Pekar’s jeugdige jaren, krijgt Giamatti commentaar van Pekar. Erg leuk gedaan. De film blijft zo trouw aan de strip. De cast die de jonge Harvey en zijn vrienden moeten uitbeelden is perfect gekozen. De tot nog toe onbekende bijrolacteur Giamatti speelt de rol van zijn leven als de chagrijnige Pekar. Ook Hope Davis is een uitstekende keuze als Joyce, de vrouw van de American Splendor. Omdat je de echte Pekar en Joyce ziet is het erg goed te zien hoe fantastisch de acteurs gecast zijn.

Hoewel de film door het rare thema niet bij iedereen in de smaak zal vallen, is de prent zeker aan te raden voor de liefhebbers van Spike Jonze-films. Nu is ‘American Splendor’ geen mind-fuck, maar voor wie van ietwat bizarre verhalen met goed acteerwerk houdt is de film een aanrader.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 juli 2004