American Ultra (2015)

Regie: Nima Nourizadeh | 99 minuten | actie, komedie | Acteurs: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Topher Grace, Connie Britton, Walton Goggins, John Leguizamo, Bill Pullman, Tony Hale, Stuart Greer, Michael Papajohn, Monique Ganderton, Nash Edgerton, Paul Andrew O’Connor, Freddie Poole, Ilram Choi, James Bendishaw, Lavell Crawford

Films waarbij stoners en wietgebruik de boventoon voeren mogen inmiddels wel tot een genre op zich worden gerekend. Denk aan films als ‘Dude, Where’s My Car?’ en ‘Pineapple Express’ als bekende voorbeelden. Actiekomedie ‘American Ultra’ kan ook aan dit genre worden toegevoegd.

‘Project X’, de eerste film van regisseur Nima Nourizadeh, is meer bekend vanwege het fenomeen dan de daadwerkelijke film waar deze zijn naam aan ontleend. Dit keer dus geen feest maar een stoner-avontuur als centraal gegeven. De nagenoeg onbekende cast die Nima tot zijn beschikking had voor zijn eerste film is voor zijn tweede film opgewaardeerd tot bekende namen als Jesse Eisenberg en Kristen Stewart. Qua chemie zal het tussen de twee waarschijnlijk wel goed zitten; ze speelden immers al eerder een stel in ‘Adventureland’.

De nietszeggende Mike (Jesse Eisenberg) vult zijn dagen voornamelijk met wiet roken, optrekken met vriendin Phoebe (Kristen Stewart) en werken in de lokale supermarkt. Zijn chronische angst om de stad waarin hij woont te verlaten draagt ook niet echt bij tot een volgende stap in zijn leven.

Op zijn werk bezoekt een vrouw hem die een onbegrijpelijke riedel aan woorden uitbrengt. Mike wuift het incident weg totdat kort daarna twee gewapende mannen hem proberen te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing brengt hij deze met militaire precisie om. In paniek belt hij Phoebe. Hoe beheerst hij opeens meerdere vechttechnieken tot in detail en wat hebben deze vrouw en gewapende mannen met elkaar te maken?

Al snel nadat de titel op het scherm wordt vertoond weet je eigenlijk niet hoe je ‘American Ultra’ moet zien; als serieuze poging tot een komische actiefilm, of toch meer als slappe parodie op spionagefilms als ‘The Bourne Identity’? Ook onder de cast lijkt hier geen duidelijkheid over te zijn verschaft. De één speelt zijn rol bloedserieus en voor de ander kan het niet over the top genoeg zijn. Met handlanger “Laugher” als lichtend voorbeeld. Zijn lachgeluid doet de bronchitislach van Ron Brandsteder verbleken. Het excentrieke typetje dat Jesse Eisenberg zich inmiddels eigen heeft gemaakt is één van de weinige elementen die wel op zijn plek voelt.

Na de eerder genoemde twist begint de saaiheid ook zijn intrede te doen. Op enkele actiescènes na kabbelt het verhaal langzaam richting een ver van verrassend eind. Verdere elementen als muziek en dialogen zijn ook niet van een bepaald noemenswaardig niveau.  Regisseur Nourizadeh lijkt dus niet erg streng op zichzelf te zijn geweest.

De inconsequente toon, voorspelbaarheid en algemene saaiheid zorgt hier voor een weinig enerverende kijkervaring. Met een paar trekjes van een pretsigaretje is ‘American Ultra’ misschien nog wel te pruimen, maar voor diegenen die vaker nuchter het leven doorgaan valt hier weinig uit te halen.

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 27 augustus 2015
DVD- en blu-ray-release: 27 januari 2016