American Virgin (2009)

Regie: Clare Kilner | 85 minuten | komedie | Acteurs: Jenna Dewan, Chase Ryan Jeffery, Rob Schneider, Brianne Davis, Elan Moss-Bachrach, Ashley Schneider, Bo Burnham, Ben Marten, Sarah Habel, Jacquelyn Evola, Duncan Hursley, Michael Dailey, David Frank Fletcher Jr., Buck Ryan, Jean Lyle Lepard, Matt Lockwood, Bridgette Pechman, Monica Lane.

De openingsscène van het komisch bedoelde gedrocht ‘American Virgin’ is nog enigszins grappig te noemen. We zien een echtpaar dat hun jonge dochtertje waarschuwt voor de gevaren van seks. Later komen we dit meisje, Priscilla White, weer tegen wanneer ze een eed tot onthouding aflegt. Ga er maar aan staan! Proberen maagd te blijven, omdat je dat nou eenmaal hebt beloofd aan je ouders én omdat anders je collegegeld niet wordt overgemaakt, terwijl je op het punt staat om als ‘fresh man’ het leven op een high school te gaan ontdekken. Een bijna onmogelijke opgave. Vooral als je kamergenoot het predikaat ‘bad girl’ breed uitmeet. Feesten zal je, of je nou wil of niet.

Regisseuse Clare Kilner moet een black out hebben gehad, toen ze ‘ja’ zei tegen dit project. Kilner, bekend van de redelijk te genieten romkom ‘The Wedding Date’ met Debra Messing en Dermot Mulroney uit 2005, had toch beter moeten weten met Rob Schneider als hoofdrolspeler. Schneider blonk al eerder op zeer platte wijze uit in juweeltjes als ‘The Hot Chick’ (2002) en de twee Deuce Bigalow films (‘Deuce Bigalow: Male Gigolo’ uit 1999 en het zo mogelijk nog ranziger vervolg ‘Deuce Bigalow: European Gigolo’ uit 2005). Het is voor mevrouw Kilner te hopen dat ze hierna nog aan de bak komt.

‘American Virgin’ blinkt uit in allerlei stereotypen die zogezegd bij het genre schijnen te horen, zoals de zeer preutse beginnend studente, de zeer verdorven vrouwelijke kamergenoot en de oversekste studenten (m/v) die daar omheen dwarrelen. Priscilla White (Jenna Dewan) legt het er wel erg dik op en is totaal niet geloofwaardig in haar rol als devote maagd. Kamergenoot Naz (Brianne Davis) doet waar ze voor wordt betaald. Bij de eerste kennismaking rollen een oversized dildo en een waterpijp uit de schooltas van deze ‘roommate from hell’. Om u maar een indruk te geven.

Tel daar een afschuwelijke Rob Schneider in de rol van Ed Curtzman, de producer van de show ‘Chicks Go Crazy’ (“Laat je tieten zien! Laat je tieten zien! We gaan voor een wereldrecord!!”), bij op en je hebt een zeer flauwe afsplitsing van ‘American Pie’ meets ‘Not Another Teen Movie’. Wat is dat toch met die Amerikanen? Die fascinatie voor bloot. En ‘een boodschap’ die op belachelijke wijze opgediend wordt. Het tekstvel rept van ‘A hilarious comedy about losing it all’. Tsja, hilarisch is deze film zeker. Hilarisch in de wijze waarop men op het gebied van humor de plank mis slaat. Gewoon niet kijken, er zijn vast leukere dingen te bedenken om te doen. En onthoud: mijdt elke film met de heer Schneider in de hoofdrol. Tenminste, als je wél gevoel voor humor denkt te hebben….

Ruud Stift