Amina (2008)

Regie: Khadija Al-Salami | 75 minuten | documentaire 

‘Amina’ is het tragische verhaal van een meisje uit Jemen. Ze wordt op elfjarige leeftijd uitgehuwelijkt, hetgeen op zichzelf al een misdaad is. De man met wie Amina is getrouwd wordt een paar jaar later vermoord en Amina krijgt de schuld. Ze komt in een gevangenis en zit daar al een jaar of zeven wanneer regisseuse Khadija Al-Salami haar zaak ontdekt.

Amina heeft twee dochters uit haar huwelijk, dat betekent dus dat ze al twee kinderen had op vijftienjarige leeftijd. Ze heeft in de gevangenis nog een zoon gekregen die inmiddels twee jaar is. Dat is op zich al een bijzonder iets natuurlijk, ze zit immers in een vrouwengevangenis…

Later vertelt ze dat twee keer is ontsnapt maar dat het leven dat haar wachtte als voortvluchtige buiten de poorten van de gevangenis, nog vreselijker was dan binnen. Ze werd wederom gedwongen in een huwelijk te stappen dat zij zelf niet wilde aangaan. Maar in de gevangenis is het ook geen feest. Buiten alle vechtpartijen en ruzies van de vrouwen onderling, is het een tergend bestaan. Dagenlang voor het hek hangen waar je niet door mag, qat kauwend om jezelf rustig te houden. Amina’s leven wordt nog eens verergerd door het doodsvonnis dat over haar uitgesproken is. Dat werd uitgesteld tot haar zoontje twee jaar zou zijn. ten tijde dat er gefilmd werd was hij twee jaar geworden.

Regisseuse Al-Salami gaat zich inzetten voor Amina’s lot en ook een ex-ambassadrice die nota bene in Nederland heeft gewerkt, bemoeit zich met haar zaak. Al-Salami bezoekt het dorp waar Amina vandaan komt en haar familie. Maar het is schokkend om te zien hoe een achterlijke leer over mannen en vrouwen daar nog steeds heerst.

Het verhaal van Amina heeft een happy end, maar zelden zie je een film die ondanks het relatieve goede einde zo’n verslagen gevoel nalaat. Amina is een bijzondere jonge vrouw die goed haar gedachten en gevoelens kan verwoorden. Het meest opmerkelijke is haar moed om door te gaan. En bitterheid kent ze niet, geen verwijten en geen drama’s. Haar hele leven is een drama maar je ziet slechts de liefde die ze voor haar zoontje koestert en de hoop hem ooit mee naar buiten te kunnen nemen als een vrij mens.

Miranda van der Hoek

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Amnesty International Film Festival 2008