Among Those Present (1921)

Regie: Fred C. Newmeyer | 35 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, James T. Kelley, Aggie Herring, Vera White, William Gillespie

In Harold Lloyd films worden wel vaker spelletjes gespeeld door het beeld en het verwachtingspatroon van de kijker te manipuleren, maar zelden word je zo leuk en goed op het verkeerde been gezet als hier. We zien Harold Lloyd gekleed als een ware dandy een sigaretje roken in een hotellobby waarbij hij moeiteloos de vrouwen en anderen weet te imponeren. Zijn gebaartjes zijn van een man van de wereld en je kunt zien dat hij zich met gemak in de hoogste kringen beweegt. Maar dan komt de eigenaar van de jas, hoed en wandelstok boos zijn spullen opeisen en moet de bediende weer terug naar de dagelijkse praktijk van een loopjongen in uniform zijn in een hotel.

Zijn perfecte imitatie en hunkering naar een luxe leventje zijn echter niet onopgemerkt gebleven. Een bezoeker van het hotel zegt dat hij een grap met vrienden wil uithalen en zal hem de ‘glad rags’ bezorgen waarmee hij voor een rijke lord zal kunnen door gaan. Op het chique avondje is iedereen ingenomen met zijn verschijning en de gastvrouw (Aggie Herring) smeekt hem vooral te verhalen van zijn jachtavonturen. En dat doet hij met veel weidse gebaren en een groot vertoon van welsprekendheid, zeker nadat hij zich in ruime mate tegoed heeft gedaan aan de punch die rijkelijk van alcohol is voorzien.

De zogenaamde jachtpartijen waarover de dandy vertelt zijn hilarisch. Hij schiet uit de losse pols wat gevogelte dat zo in zijn weitas valt, hij vangt een vos en, omdat hij toch bezig is, ook maar de beer die daar toevallig in de buurt is. Met elk nieuw glas, of beter gezegd de vele glazen, punch worden zijn verhalen fantastischer. Vooral zijn gevecht met een leeuw is zo idioot, maar tegelijkertijd ook weer zo serieus en vernuftig in beeld gebracht dat je als kijker weet dat je voor de gek gehouden wordt, maar op zo’n verrukkelijke en slimme manier dat je daar echt geen weerstand aan kan bieden. En als je denkt dat het niet nog grappiger kan, krijg je nog een vossenjacht voorgeschoteld die even absurd en met even veel flauwekul is doorspekt als zijn verhalen.

Diana Tjin-A Cheong