Amor y matemáticas (2022)

Recensie Amor y matemáticas CinemagazineRegie: Claudia Sainte-Luce | 85 minuten | komedie | Acteurs: Roberto Quijano, Daniela Salinas, Diana Bovio, Marco Alfonso Polo Guerra, Homero Guerra, Raffy Hdz, Jessica Mendiolea, Rosa Maria Rojas

De dertigers Billy (Roberto Quijano) en Lucía (Daniela Salinas) wonen samen met hun baby en hond in een riante woning. Lucía is een werkende moeder en Billy is een thuisblijfvader, die zich ondernemer noemt. Billy heeft een bijzonder verleden: hij maakte ooit deel uit van de boyband ‘Equinoccio’. Tegenwoordig wordt hij nog weleens herkend in de supermarkt, maar de hoogtijdagen zijn voorbij. De dagen slepen zich voort en ook de nachten staan op repeat. Elke nacht blaft de hond de baby wakker, waarna het gedaan is met Billy’s nachtrust. Zijn haat jegens het beest neemt met de nacht toe.

Op een dag komen er nieuwe buren in de wijk wonen. Lucía is bang dat het drugsdealers zijn, maar dat blijkt mee te vallen. Het klikt zelfs goed tussen Billy en de nieuwe buurvrouw Mónica (Diana Bovio). In haar jonge jaren was ze groot fan van Billy en hield ze een plakboek over hem bij. Wanneer ze hem overhaalt om koffie bij haar te drinken (op een moment dat haar man er niet is), zingt hij een lied voor haar. Ze is nog steeds vol bewondering en moedigt hem aan om weer muziek te gaan maken. Niet veel later pakt Billy zijn gitaar en gaat hij midden in de nacht in de badkamer zitten spelen. Lukt het hem om zijn muziekcarrière een nieuw leven in te blazen?

‘Amor y matemáticas’ (2022) is een komedie van de Mexicaanse Claudia Sainte-Luce. Het selling point van deze film is Roberto Quiano, die geknipt is voor de rol van de verlopen, uitgebluste Billy. Aan het eind van het verhaal zie je hem een keer lachen, maar verder heeft hij een lege, lusteloze uitstraling, die goed bij het personage past en ook nog eens op de lachspieren werkt. Hij lijkt niet erg vaardig op de gitaar en zijn zangkwaliteiten zijn beperkt, maar ook dat maakt Billy geloofwaardig en geestig.

Dat de film niet als romantische komedie is geclassificeerd, is wel te begrijpen. Er valt weinig te zwijmelen over de ex-popster en de ex-fan. De liefde is hier eenrichtingsverkeer en dat zie je meteen. Billy toont geen enkele interesse in Mónica als persoon en voelt zich vooral aangetrokken tot het beeld dat ze van hem heeft. Hij is uitsluitend geïnteresseerd in zijn eigen, hernieuwde imago. Daardoor is de film wel een wake-upcall voor de verliefden onder ons. Draait je verliefdheid echt om de ander? Of om de potentie die de ander in je herkent en stimuleert?

‘Amor y matemáticas’ vertelt over de energieloze Billy, die ooit furore maakte in een boyband en als het ware wordt afgestoft door zijn nieuwe buurvrouw. De film geeft aardige liefdeslessen mee en de rol van Billy past Roberto Quijano als een handschoen. Mogen we deze acteur vaker terugzien?

Ester Šorm

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 juni 2024