Amori fragili – Amori che non sanno stare al mondo (2017)

Recensie Amori fragili CinemagazineRegie: Francesca Comencini | 92 minuten | komedie, drama | Acteurs: Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Valentina Bellè, Iaia Forte, Carlotta Natoli

In ‘Amori fragili’, of ‘Amori che non sanno stare al mondo’ (liefdes waarvoor geen plek is op de aarde) zoals de Italiaanse titel luidt, maken we kennis met Claudia en Flavio, twee veertigers die een stormachtige relatie hebben en hadden. Dat hun verhouding uit louter ups en downs bestaat, is niet zo verwonderlijk als je weet dat de twee elkaar al praktisch vóór ze zich aan elkaar hadden voorgesteld in de haren vlogen – (maar zíj begon!) Ze zijn allebei werkzaam als hoogleraar bij een universiteit. Bij hun eerste samenwerking – een college voor een groep studenten – wijst Claudia Flavio terecht op zijn vrouwonvriendelijkheid. Hun discussie zet zich voort tijdens een etentje en plotsklaps biecht Claudia op dat ze verliefd op Flavio is geworden. Hoewel Flavio aanvankelijk terugschrikt van Claudia’s directe manier van communiceren, intrigeert ze hem ook.

Maar de relatie houdt geen stand. Schrik niet, geen spoiler, want ‘Amori fragili’ begint met een scène waarin Claudia in voice-over vertelt dat ze ‘hem’ elke dag smst dat hij van haar houdt, waarop hij reageert met de opmerking dat hij nog liever zelfmoord pleegt dan dat hij naar haar terugkeert. Duidelijke taal, zou je zeggen, maar Claudia is niet overtuigd en blijft haar ex bestoken met berichtjes. De Italiaanse telefoonmaatschappij zal er blij mee zijn, maar verder maakt Claudia geen vrienden. Bij de paar sociale contacten die ze heeft weet ze ook al snel het gesprek haar kant op te trekken. Je kent ze wel, dat soort mensen.

Erg sympathiek is ze dus niet, maar wel grappig en uit het leven gegrepen. Claudia is een personage dat eerder in het echte leven bestaat dan in een film en dat is de grote kracht van ‘Amori fragili’. Ze is onzeker en zelfverzekerd tegelijk, eerlijk over haar tekortkomingen, over de mankementen die het ouder worden met zich meebrengt (haargroei op ongewenste plekken!) en ze stort zich met volle overgave in wat ze doet. Je hoeft haar niet per se aardig te vinden, het zou zelfs raar zijn als je haar bij vlagen níet irritant vindt, maar ze is wél echt. En ook Flavio ontbreekt het aan een vriendelijkheidsfactor. Francesca Comencini verfilmde met ‘Amori fragili’ haar eigen roman en laat de kijker heel wijs niet kiezen voor één van de twee. Want ook Flavio kampt met onzekerheden, zeker wanneer hij een nieuwe relatie start met een veel jongere vrouw. Ineens is hij misschien wel ouder dan de vader van zijn geliefde en zijn zijn seksuele vaardigheden misschien niet zo vanzelfsprekend goed als hij altijd heeft aangenomen.

‘Amori fragili’ is een komisch drama over de pijn van het moeten loslaten na een langdurige relatie, over vallen en opstaan en het omarmen van alle facetten van het leven. Je kunt het ook zien als een handleiding voor hoe je níet een liefdesrelatie moet beginnen, onderhouden en eindigen, maar dat is aan de kijker.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 maart 2018
VOD-release: 3 september 2018
DVD-release: 3 september 2018