Amphibious (2010)

Regie: Brian Yuzna | 83 minuten | horror | Acteurs: Janna Fassaert, Michael Paré, Mohammad Aditya, Steven Baray, Dorman Borisman, Francis Bosco, Mikael Cakrawala Jehian, Francis Magee, Timo Ottevanger, Joshua Pandelaki, Ida Jessica Peter, Ronald Reagen, Elke Salverda, Bambang Budi Santoso, Monica Sayangbati, Jimmy Sogalrey, Verdi Solaiman, Putri Sukardi, Subur Sukirman, Herlian Ujang

Tijdens een onderzoeksexpeditie in de kristalblauwe wateren rondom de Indonesische archipel stuit biologe Skylar Shane op een groep smokkelaars. Met de hulp van de aanvankelijk wat louche kapitein Jack Bowman probeert ze een jongen uit handen van de smokkelaars te redden. Naarmate die reddingspogingen vorderen, blijkt zich echter iets groots en dodelijks schuil te houden in de wateren die het houten visplatform van de smokkelaars omringen. En het duistere diepzeewezen blijkt wel een stukje vers mensenvlees te lusten.

In de loop der decennia zijn natuurlijk al heel wat monsterlijke filmcreaturen op het mondiale filmpubliek afgevuurd. Moordlustige haaien, bloeddorstige piranha’s, overtuigende en minder overtuigende prehistorische reptielen, met vervaarlijke tentakels uitgeruste griezels of akelige reuzeninsecten, het is maar een kleine greep uit het overweldigende aanbod. In deze in Indonesië opgenomen productie met een Nederlands tintje (het Nederlandse Fu Works is een van de betrokken productiemaatschappijen, terwijl de Naardense Janna Fassaert een van de hoofdrollen speelt) is het een reusachtige zeeschorpioen die de kust onveilig maakt. Hoewel het verhaal bij tijd en wijle wat warrig is, is het wezen opgeroepen door het kind dat tegen zijn wil wordt vastgehouden op de jermal (een uit hout opgetrokken visplatform) van de booswichten uit het verhaal. Dankzij een eeuwenoude vloek, die de jongeling van een oom heeft opgepikt, wordt de oeroude zeeschorpioen gewekt en verlaat hij de donkere oceaandiepten om de bewoners van het platform op bloederige wijze naar gene zijde te helpen.

Het zal weinig verbazing wekken dat ‘Amphibious’ bepaald geen film voor cineastische fijnproevers is. Het acteerwerk en de dialogen zijn vaak houterig, terwijl het ook een beetje vreemd is dat de inheemse bewoners van een afgelegen oord in Indonesische wateren gewoon Engels tegen elkaar spreken. Het was vermoedelijk beter en ook realistischer geweest om de Indonesische acteurs gewoon in hun moedertaal met elkaar te laten converseren. Het verhaal mist bovendien ook wat vaart, toch een serieus minpunt als je kijkt naar een monsterfilm die het normaal toch vooral van het spektakel moet hebben. Het zeewezen ziet er voor een film met een vrij laag budget redelijk uit, vooral als je het slechts gedeeltelijk ziet. Hoewel het waar is dat er in een ver verleden inderdaad grote zeeschorpioenen rondwaarden in de wereldzeeën, waren die zeker niet zo immens als het monster in ‘Amphibious’. Bovendien lijkt het in de prent getoonde dier veel meer op een klassieke en flink uit de kluiten gewassen landschorpioen dan op de prehistorische zeeschorpioenen die ooit echt hebben bestaan. Hoewel er best het nodige bloed vloeit, pakt Brian Yuzna (die ook weinig zachtzinnige films als ‘Bride of Re-Animator’, ‘Return of the Living Dead III’, ‘Beyond Re-Animator’ en ‘The Dentist’ op zijn cv heeft staan) op dit vlak niet echt spectaculair uit.

Een goede film is ‘Amphibious’ uiteindelijk niet geworden. Voor de liefhebbers van foute monsterfilms valt er nog wel het een en ander te genieten, maar kijkers die niet veel ophebben met dit genre kunnen deze matige prent beter links laten liggen.

Frank Heinen

‘Amphibious’ verschijnt dinsdag 18 december 2012 op DVD en op 3D blu-ray.