Amsterdam Heavy (2011)

Regie: Michael Wright | 90 minuten | actie | Acteurs: Michael Madsen, Alison Carroll, Maryam Tarami, Dorien Rose Duinker, Semmy Schilt, Galyna Kyyashko, Alistair Overeem, Rik Sinkeldam, Amy Huckabay, Horace Cohen, Fajah Lourens, Vincent van Ommen, Mimoun Ouled Radi, Jörgen Raymann, Chloé Henry, Megan Elizabeth Gaber, Erwin Bozzolini, Henri Falconi, Lucy Clements, Richard de Maaré, Jeroen Post, Ron de Groen

‘I’m not just a stripper. I’m a stripper with guns.’ Deze quote uit de alles-moet-kapot-actiefilm ‘Amsterdam Heavy’ dekt de film het beste. Acteerwerk, scenario en regie zijn niet al te best, maar vrijwel alle scènes lijken puur te zijn geschreven om tot een geweldsorgie te komen, waar van allerlei hoeken dan topless strippers opduiken. Het is de formule van heel veel films, en zich echt distantiëren van zijn grote concurrentiegroep kan ‘Amsterdam Heavy’ niet. Daarvoor is het wraakverhaal te eenvoudig, zijn de personages te vlak en zitten er te weinig spectaculaire gevechten in.

De cast van de film zit vol met K1 fighters en Nederlandse bekendheden. Deze mix gaat maar matig samen. Zo herkennen we Jeroen Post van zijn tijd als TMF-vj, en is Jörgen Raymann wel een heel grote miscast in een gelukkig kleine rol als gestoorde dokter. Hoofdrolspeler Rik Sinkeldam mist het charisma om de hele film te dragen, die bijvoorbeeld Michael Madsen in een klein bijrolletje wel weet op te brengen, al valt het acteerniveau van de hele cast tegen. De Nederlandse acteurs en actrices spreken met een pijnlijk armzalig Nederlands accent Engels, waardoor de hele film geen moment geloofwaardig wordt.

Wraakfilms als ‘Crank’ en ‘The Chaser’ hebben laten zien dat met een klein verhaallijntje veel te halen is, als de film zichzelf maar niet te serieus neemt en de acteurs hun rollen met een dikke knipoog vertolken. In ‘Amsterdam Heavy’ is dit bijna kolderiek geworden, en missen de ingrediënten die eerder genoemde films zo succesvol maakten. Waar zijn de autoachtervolgingen? De schmierende schurk? De bizarre stunts? De gedenkwaardig harde gevechten? Nee, als actiefilm toont ‘Amsterdam Heavy’ slechts bij vlagen de momenten die de film zijn gehele speelduur had moeten krijgen. De Blu-ray bevat veel extra’s als een making of en interviews met verschillende castleden (en K1 fighters), maar als film doet hij zeer tekort.

Luuk Imhann

‘Amsterdam Heavy’ verschijnt dinsdag 20 maart 2012 op DVD en blu-ray.