An Affair – En affære (2018)

Recensie An Affair CinemagazineRegie: Henrik Martin Dahlsbakken | 88 minuten | drama, thriller | Acteurs: Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Carsten Bjørnlund, Agnes Kittelsen, Ingjerd Egeberg, Mattis Herman Nyquist, Helga Guren, Isabel Beth Toming, Anders T. Andersen, Mads Ousdal, Tone Beate Mostraum

De stad Hamar kennen we in Nederland vooral van het Vikingskipet, de prachtige ijsbaan waar thuisrijder Johann Olav Koss de Nederlandse langebaanschaatsers kansloos liet voor het goud tijdens de Olympische Winterspelen van 1992, en waar sindsdien nog vele belangrijke schaatswedstrijden verreden werden. Dat Hamar ook de thuishaven is van een van Noorwegens grootste filmtalenten is minder bekend. Henrik Martin Dahlsbakken (geboren in 1989) ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een veelbelovend filmmaker, een autodidact die zowel schrijft als produceert en regisseert. Met zijn korte films gooide hij hoge ogen op diverse filmfestivals over de hele wereld en zijn eerste lange speelfilm ‘Returning Home’ (‘Å vende tilbake’, 2015) schopte het direct tot de shortlist voor de Noorse Oscarinzending voor Beste Buitenlandse Film. Met ‘An Affair’ (‘En affære, 2018) snijdt hij een onderwerp aan waarin we niet zo heel lang geleden in een andere Scandinavische film ook al mee geconfronteerd werden: een oudere, gebonden vrouw die een seksuele relatie aangaat met een tiener. Waar ‘Queen of Hearts’ (2019), want over die Deense film van regisseur May el-Toukhy hebben we het, ons meetrok in het psychologisch kat-en-muisspel tussen twee complexe hoofdpersonen, is ‘An Affair’ veel meer rechttoe-rechtaan en de beweegredenen van hoofdpersoon Anita (gespeeld door Andrea Bræin Hovig) blijven jammer genoeg onduidelijk.

Veertiger Anita woont samen met haar echtgenoot Hasse (Carsten Bjørnlund), een succesvolle advocaat met wie ze vijf jaar getrouwd is. Als we haar leren kennen begint ze net aan haar nieuwe baan als sportlerares op de plaatselijke middelbare school. Bij het voorstelrondje wordt haar aandacht al getrokken door de mysterieuze jongen Markus (Tarjei Sandvik Moe), die bij het voorstelrondje opschept over het formaat van zijn geslachtsdeel. Eenmaal thuis heeft Anita bij haar dagelijkse hardlooprondje het gevoel dat ze achtervolgd wordt. Niet veel later worden er ineens bloemen aan de deur bezorgd en krijgt ze pikante berichtjes. Als Markus dan ineens na schooltijd bij haar in de auto kruipt, kunnen de twee amper van elkaar afblijven. Anita schroomt geen moment; hij wil het, maar zij absoluut ook. Na hun vrijpartij giechelt ze als een bakvis – als ze maar niet verliefd wordt op een zestienjarige… Maar het is al te laat. Markus heeft het na een paar keer wel gezien, maar Anita – wier man veel in het buitenland is en zich dan graag laat omringen door knappe, jonge juristes – wil meer en begint haar leerling te stalken. Zo duikt ze op bij de leesclub van Markus’ moeder Unni (Anneke von der Lippe), een oude turnvriendin van haar. Als Markus bekent verliefd te zijn geworden op een meisje van zijn eigen leeftijd, besluit Anita hem via allerlei manipulatieve acties te proberen voor zich terug te winnen.

Is ze onzeker vanwege haar ouder wordende lichaam? Is ze gefrustreerd omdat haar huwelijk zo liefdeloos is? Of is ze diep van binnen nog steeds een vijftienjarige puber die nooit volwassen is geworden? Over het waarom van Anita’s obsessie met de jonge Markus blijft het gissen. In de eerste helft komt Dahlsbakken er nog mee weg, omdat de focus dan vooral ligt op het feit dat de jongen háár probeert te verleiden. Zodra ze hieraan toegeeft – terwijl we allemaal weten dat zij als volwassene toch verstandig genoeg zou moeten zijn om de boot af te houden – boet ‘An Affair’ in aan kracht. Natuurlijk is er hier en daar nog wel wat spanning, of ze bij haar pogingen om Markus te stalken wordt betrapt of niet bijvoorbeeld, maar je vraagt je toch voornamelijk af wat haar in vredesnaam bezielt dat ze alles op het spel zet voor een verliefdheid die bij voorbaat gedoemd is te mislukken. De bedoeling is waarschijnlijk dat we met haar moeten meeleven, dat we haar frustraties delen en hopen dat ze erin slaagt Markus voor zich terug te winnen. Maar mede door het gebrek aan achtergrond en diepgang is het moeilijk om Anita te doorgronden of zelfs sympathiek te vinden, hoe degelijk de acteerprestaties van Hovig ook zijn. Eigenlijk kent deze film überhaupt weinig personages die echt aardig zijn, waar je warme gevoelens voor kunt ontwikkelen. De film voelt daardoor dan ook onnodig kil aan. Hoe anders was dat bij het al eerder genoemde, thematisch vergelijkbare ‘Queen of Hearts’, waar de hoofdpersoon ook heel ver gaat (veel verder zelfs) om haar piepjonge geliefde in haar macht te krijgen: dat leverde haar onze verwondering, onbegrip, afkeuring en zelfs walging op. Het dééd iets met je en de film blijft nog lang na smeulen. Terwijl we de gebeurtenissen in ‘An Affair’ naast ons neerleggen, zonder er ooit meer naar om te kijken.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 22 augustus 2019
DVD-release: 20 december 2019