An American Haunting (2005)

Regie: Courtney Solomon | 90 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Donald Sutherland, Sissy Spacek, Rachel Hurd-Wood, James D’Arcy, Matthew Marsh, Thom Fell, Sam Alexander, Gaye Brown, Zoe Thorne, Miquel Brown, Shauna Shim, Lita Bata-Walsh, Howard Rosenstein

Na zijn geflopte filmdebuut ‘Dungeons and Dragons’ maakt regisseur Courtney Solomon een spookverhaal die zijn debuutfilm doet vergeten. Het verhaal is gebaseerd op een verhaal uit de Amerikaanse geschiedenis, namelijk dat van ‘Bell Witch’. Het is de eerste geregistreerde gebeurtenis waarin iemand is gedood door een entiteit.

Voor zijn horrorfilm heeft hij niet de geringste acteurs gestrikt. Donald Sutherland en Sissy Spacek spelen het echtpaar Bell. Zij zetten zonder moeite hun rollen geloofwaardig neer. De meeste lof gaat toch uit naar de jonge actrice Rachel Hurd-Wood, bekend van haar rol als Wendy in ‘Peter Pan’ (2003). Als dochter Betsy zet Rachel een voortreffelijke rol neer. Zij ondergaat de meeste verschrikkingen. Wanneer ze in bed ligt worden de lakens van haar vandaan getrokken en wordt ze aan haar haren getrokken en meegesleept door de hele kamer. Haar ouders kunnen niets anders doen dan toekijken wanneer Betsy in de lucht hangt en in haar gezicht geslagen wordt.

Regisseur Solomon weet de spanning op momenten flink op te voeren. Hij heeft voor de meest effectieve aanpak gekozen. We zien geen monster of liters bloed zoals in menig horrorfilm maar ouderwetse angst voor het onzichtbare en onbekende. Met veel onbekende geluiden, gefluister en plotseling opduikende wolven wordt de kijker keer op keer opgeschrikt. Net als in de klassieker ‘The Exorcist’ wordt ook in deze film gedacht aan de duivel die aan het werk is. De dominee wordt erbij gehaald, maar ook hij kan de geesten niet verdrijven met de bijbel. Zelfs de rationeel denkende leraar van Betsy kan de vreemde gebeurtenissen niet meer verklaren.

De setting van de film is perfect. Een oud huis gelegen tegen de bossen op een groot landschap. Naarmate het verhaal vordert wordt het huis en het landschap omgeven door mist. Met angstaanjagende geluiden wordt het spookhuis compleet gemaakt. Aan de aankleding is ook veel tijd besteed: door de kostuums en de authentieke rijtuigen waan je je al snel in de negentiende eeuw.

Toch kent de film ook een aantal problemen. Dit zit hem voornamelijk in het einde van de film. De oplossing voor de problemen in het huis zijn uiteindelijk een stuk minder bovennatuurlijk. Een oorzaak die niets met de ‘Bell Witch’ te maken heeft. Regisseur Solomon doet de gebeurtenissen meerdere malen af als een droom. Hij treedt hiermee vaak in herhaling.

‘An American Haunting’ heeft de welbekende ingrediënten van een standaard horrorfilm. Plotseling opdoemende meisjes zoals in ‘The Ring’ en gefluister en krakende vloeren als in ‘The Others’, we zien het allemaal terug in deze film. Originaliteit wordt dan al heel moeilijk in een film als deze. Als je geen probleem hebt met clichés, dan zit je met ‘An American Haunting’ helemaal goed.

Buiten bovenstaande minpunten heeft ‘An American Haunting’ veel goeds te bieden. Het acteerspel van de gehele cast is overtuigend en de spanning in de film is om te snijden. ‘An American Haunting’ zal films als ‘The Exorcist’ en ‘The Ring’ niet kunnen evenaren, maar het is als geheel een goede film.

Marvin Heineman