An Empress and the Warriors – Kong saan mei yan (2008)

Regie: Siu-Tung Ching | 91 minuten | actie, romantiek | Acteurs: Donnie Yen, Xiaodong Guo, Zhenghai Kou, Kelly Chen, Leon Lai, Weihua Liu, Shan Zhang, Bo Zhou, Jie Yan, Daichi Harashima, Yi-Yi Yang, Zhonghe Zho, Asoka Liu, Dong Dong Wang, Xinyi Liu

Is het mogelijk een keuze te maken tussen liefde aan de ene kant en het plichtsgevoel voor de veiligheid van je volk aan de andere kant? En als je een keuze gemaakt hebt, kan je je dan hieraan houden? Deze vragen krijgt prinses Yen Feier voor haar kiezen in de martial arts film ‘An Empress and the Warriors’.

De romantiek voert er vaker de boventoon dan de actie. En dat actiegedeelte valt een beetje tegen. De vecht- en achtervolgingsscènes zijn prachtig en met veel oog voor detail weergegeven, helaas ontbreekt de spanning. Dit had voor een groot deel ondervangen kunnen worden door het inzetten van goede muziek, maar hier lijkt bij ‘An Empress and the Warriors’ helemaal geen aandacht aan te zijn besteed.

Het meest belangrijke bij actiefilms is toch wel de actie. Die is aan de slappe kant. De vechtscènes zijn meestal in close combat en in slow motion. Daarnaast komen er veel paarden voorbij rennen waarbij wel gevochten wordt en toch blijven vooral die galopperende paarden je bijhangen.
Het is ook weer niet zo dat het saai is. Leuk bedacht bijvoorbeeld is de list waarbij het leger van de tegenpartij in de val wordt gelokt. En leuk – maar vooral mooi gefilmd – is de achtervolging van Yen Feier in het bos waarbij ze beschoten wordt door gifpijltjes. De actie mist pit, het had allemaal wel wat feller gemogen. Van de gemene neef Wu Ba – die het koninkrijk via slinkse wegen in handen probeert te krijgen – zou je bijvoorbeeld wat meer lijfelijke actie willen zien dan alleen het door anderen laten afschieten van giftige pijltjes. Wu Ba blijkt helaas geen dappere vechtersbaas te zijn. Ook door Feiers geliefde Duan Lanquan, die ooit een bewonderd krijger was, hoop je getrakteerd te worden op een mooi staaltje vechtkust. Dit blijft uit, Duan is een vredelievende man geworden.

De romantiek dan. De romantiek tussen Yen Feier en Duan Lanquan spat niet van het doek af maar wordt vooral weergegeven door het bespreken van de onbekende wereld buiten het koninkrijk en de mogelijkheid om die te kunnen bekijken via de lucht in een luchtballon. Zoals Duan zegt: “alleen dromers kunnen een droom waarmaken”. In de verhaallijn is het met name romantisch dat als ze van elkaar gescheiden zijn, ze alleen nog maar aan elkaar kunnen denken en bij elkaar willen zijn. En net als Duan naar Yen wilt komen, komt zij hem opzoeken. Dat is natuurlijk wel romantisch, ondanks dat het niet overtuigend gespeeld wordt.
De acteurs lijken sowieso niet op elkaars spel in te gaan en er is een duidelijke afstand waar te nemen. Alsof iedere acteur in zijn eentje op het podium staat en de andere acteurs als rekwisieten beschouwt.

Regisseur Siu-Tung Ching heeft ervoor gekozen om van ‘An Empress and the Warriors’ een rustige actiefilm te maken met veel romantische fragmenten. Daarbij is alle aandacht uitgegaan naar de cinematografie en is de actie, het spel en de muziek op de achtergrond verdwenen. Dit maakt ‘An Empress and the Warriors’ tot een matige martial arts actiefilm.

Barbara Plasmans