An Ideal Husband (1999)

Regie: William P. Cartlidge | 90 minugten | komedie, romantiek | Acteurs: James Wilby, Sadie Frost, Jonathan Firth, Trevyn McDowell, Robert Hardy, Karen Hayley, Prunella Scales, Tyler Butterworth, Tamara Beckwith, Tara Palmer-Tomkinson, Roger May, Mark Gillis, Tom McCabe

‘An Ideal Husband’ is gebaseerd op het klassieke theaterstuk van Oscar Wilde (1954-1900). De Ierse schrijver is al decennialang mateloos populair en als er zelfs nu nog films rond zijn werk worden gemaakt dan kun je nagaan dat de beste man iets goeds heeft neergezet. William P. Cartlidge hoopte in te haken op Wilde’s sucessen door een van zijn stukken te verfilmen. Heeft Wilde’s werk de tand des tijds doorstaan?

In ‘An Ideal Husband’ (verscheen voor het eerst op de planken in 1895) wordt het klassieke verhaal over manipulatie, politiek gekonkel en de strijd tussen de seksen bestreden in de Londense high society van nu.

Als je niet bekend bent met Wilde’s werk dan is het zonde om al teveel over de plot vrij te geven. Niet dat ‘An Ideal Husband’ zo’n ingenieus verhaallijntje heeft, maar omdat je dat zelf maar moet ontdekken. De schrijver heeft een vlotte pen met een heerlijk villein ondertoontje erin. Wilde’s werk kenmerkt zich door een zwierige stijl, spitsvondige dialogen en snedige one liners. Het merendeel van de teksten is nog steeds even leuk als dat honderd (!) jaar geleden al het geval was.

Cartlidge heeft gelukkig alle oorspronkelijke dialogen van Wilde’s stuk intact gehouden en in zijn film verwerkt. De cast vol Britse acteurs weten wel raad met de klassieke teksten en dragen ze vol overgave voor. Vooral Frost en Firth zijn goed op dreef als respectievelijk een femme fatale en bezorgde bon vivant. Het acteerwerk is goed verzorgd en vermakelijk. Helaas proef je de leeftijd van het bronmateriaal wel terug. Op sommige momenten is ‘An Ideal Husband’ te oubollig qua taalgebruik of situatieschets. Vooral de stijve ouder-kind gesprekken en de hoge sociale controle zijn niet meer van deze tijd.

Om het bronmateriaal wat hipper te laten lijken, heeft Cartlidge het verhaal naar het heden verplaatst. Af en toe pakt die ingreep wat ongelukkig uit. Vooral een dansscène is onbedoeld komisch uitgepakt. Het is nogal bevreemdend om de upperclass los te zien gaan op een softrockbandje dat in een aula staat te spelen. Zelfs de stijve oudere Britten gaan uit hun dak op de muziek. Die modernisering oogt geforceerd en weet niet te overtuigen. Storend wordt het nooit, omdat ‘An Ideal Husband’ vol vaart is geschoten.

Al met al is ‘An Ideal Husband’ een leuke film geworden. De sfeer is luchtig, het acteerwerk is degelijk en Wilde’s dialogen worden scherp en vermakelijk opgediend. Een leuk tussendoortje dus.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3