An Inconvenient Truth 2 – An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017)

Recensie An Inconvenient Truth 2 CinemagazineRegie: Bonni Cohen, Jon Shenk | 98 minuten | documentaire | Met: Al Gore

Dik tien jaar na het succes van ‘An Inconvenient Truth’, voor veel mensen een eye opener en de start van de Sustainability Revolution, komt voormalig vice president van de Verenigde Staten, Al Gore, met een opvolger. Wie denkt dat hij in tussentijd maar een beetje heeft aangemodderd en louter uit winstoogmerk op zijn Hollywoods een sequel heeft willen maken, komt bedrogen uit: Gore heeft bepaald niet stilgezeten en heeft er zijn carrière van gemaakt om mensen de noodzaak van klimaatverandering in te doen zien. Hij is een ster in het lobbyen, maar geeft ook al jaren trainingen aan mensen die net zo begaan zijn met het lot van de aarde als hijzelf.

En net als in die baanbrekende, Oscarwinnende voorloper, is ‘An Inconvenient Truth 2’ (ofwel ‘An Inconvenient Sequel: Truth to Power’ inspirerend en verontrustend tegelijk. We zien beelden van Groenland, waar gletsjers smelten en van Miami Beach, waar dankzij het stijgende zeewater de straten ondergelopen zijn en pompen nauwelijks zin heeft. Gore bezoekt Georgetown, waar een uiterst conservatieve Republikeinse burgemeester ervoor heeft gezorgd dat zijn stad volledig op 100 % duurzame energie draait, als een van de eerste in de VS. We reizen met Gore mee naar Tacloban op de Filippijnen, waar hij praat met een overlevende van de typhoon Haiyan. Door die traumatische gebeurtenis besefte deze John Leonard Chan dat hij zijn leven wilde wijden aan het op gang brengen van klimaatverandering, en daarom volgt hij de training van zijn grote voorbeeld. Het is een hartverscheurende scène, die niemand onberoerd zal laten. Ook de beelden in Parijs, in aanloop naar de Klimaatconferentie 2015, raken de kijker in het hart: de terroristische aanslagen die op 13 november van dat jaar in de stad plaatsvonden zijn natuurlijk van invloed op de gang van zaken tijdens die top. Om vervolgens getuige te zijn van de flair waarmee Gore voor elkaar krijgt dat India belangrijke vertrouwelijke bedrijfsinformatie krijgt over state-of-the-art zonne-energie technologieën, zodat het voor hun financieel aantrekkelijker wordt om dáárin te investeren dan in plaats van vervuilende kolencentrales, is erg bevredigend, maar biedt de kijker tegelijkertijd een interessante kijk op de werking van politiek.

‘An Inconvenient Truth 2’ begint met tegengeluiden: reacties die iedereen die wel eens in gesprek is geweest met een ontkenner van global warming wel herkent: opmerkingen in de trant van ‘Wat nou broeikaseffect, het is toch hartstikke koud vandaag?” Ook Donald Trump is even te horen met zijn opmerking dat Gore zijn Nobelprijs in zou moeten leveren. Het duurt dan weer tot bijna het einde van de documentaire voor Trump weer genoemd wordt. Dat voelt raar, alsof je oude journaals aan het kijken bent. Het effect van de in 2016 gekozen president op de toekomst van de aarde is immers onmiskenbaar. Maar het is een bewuste keuze. En één die werkt. Want de boodschap, dat je wanneer onze wereldleiders geen actie ondernemen, het dan maar zelf moet doen, is er een die aankomt. Iedereen kan zijn of haar stem gebruiken om een steentje bij te dragen. Vraag je bedrijf, school, universiteit of stad om de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen en draag zo je steentje bij.

Waarschijnlijk zal ‘An Inconvenient Truth 2’ niet zo’n wake up call als de eerste film worden en Academy Awards zullen er ook wel niet in het verschiet liggen, al is deze film visueel veel aantrekkelijker dan die uit 2006, maar het is wederom een relevante documentaire. Eentje die met duidelijke beelden en cijfers het probleem in kaart brengt, hoop geeft en aanzet tot actie. Fight like your world depends on it. Because your world depends on it.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 28 maart 2018