An Ox for a Baby – Een os voor een baby (2006)

Regie: Ayfer Ergün | 50 minuten | documentaire

In de documentaire ‘An Ox for a Baby’ worden Yezina en Mesganow gevolgd, een jong stel dat te maken krijgt met de problemen rond de eeuwenoude, en (zeker in westerse ogen) wrede traditie dat jonge meisjes moeten trouwen en zwanger worden. Het verhaal van Yezina en Mesganow is illustratief voor de situatie van miljoenen jonge vrouwen in Oost-Afrika: de documentaire is vooral bedoeld om deze situatie onder de aandacht te brengen.

Net als bij Yezina en Mesganow sterft vaak de baby en loopt de jonge moeder een fistel op. Vaak ook betekent dit verstoting voor de vrouw. Hierop is het verhaal van Yezine en Mesganow gelukkig een uitzondering: om de operatie in het Fistula Hospital in het verre Addis Abeba te kunnen betalen verkoopt Mesganow zelfs zijn os.

Een documentaire als ‘An Ox for a Baby’ dient niet in de eerste plaats beoordeeld te worden op zaken als beeldkwaliteit, originaliteit of kunstzinnigheid. Regisseur Ayfer Ergün heeft in dat opzicht geen bijzondere, maar wel een degelijke documentaire gemaakt. De invalshoek, het volgen van een jong stel als illustratief voorbeeld van het probleem, is niet origineel maar wel effectief. En daar gaat het om.

‘An Ox for a Baby’ toont de verschrikkelijke gevolgen voor vrouw en kind van deze traditie. Dat dit jonge stel zoekt naar een medische oplossing, in plaats van te kiezen voor verstoting en ontkenning, geeft de documentaire het broodnodige hoopvolle karakter.

Daniël Brandsema

Waardering: 3

Speciale vertoning: Amnesty International Film Festival 2007