An Unexpected Love – El amor menos pensado (2018)

Recensie An Unexpected Love CinemagazineRegie: Juan Vera | 136 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Ricardo Darín, Mercedes Morán, Claudia Fontán, Luis Rubio, Andrea Pietra, Jean Pierre Noher, Norman Briski, Juan Minujín, Gabriel Corrado, Andrea Politti, Claudia Lapacó, Chico Novarro, Andres Gil, Irene Tsou, Mariu Fernández, Alejandro Maci, Marcelo Xicarts, Paula Sartor, Victoria Góngora, Roberta Maegli, Luis Longhi

‘An Unexpected Love’ (‘El amor menos pensado’) gaat over de Argentijnse Marcos (Ricardo Darin) en Ana (Mercedes Morán), een op het oog gelukkig getrouwd stel. Wanneer de film start, nemen ze net afscheid van hun zoon Luciano, die gaat studeren in Spanje. Als Luciano op het vliegtuig stapt, worden beide echtelieden overvallen door melancholie en bijbehorende emoties. Ervan overtuigd dat ze de opvoeding goed hebben volbracht, wordt het afsluiten van deze periode gevierd met wijn en geflirt. Marcos en Ana respecteren en houden van elkaar. Maar is dat voldoende om de rest van hun leven samen door te brengen?

Huwelijkscrisissen zijn er in soorten en maten. Getriggerd door vreemdgaan, verliefdheid op een ander, financiële problemen, een midlifecrisis of het lege-nest-syndroom, er zijn talloze oorzaken en geen verhaal is hetzelfde. Daarom is het zo frappant dat ‘An Unexpected Love’ toch voelt als iets wat je al eerder hebt gezien of meegemaakt. Een openhartig gesprek tussen de twee, waarin Ana bekent niet meer verliefd op haar man te zijn wordt razendsnel, en ja, dus te snel, opgevolgd door een scène waarin de scheiding er al een paar maanden doorheen is. De film focust vervolgens op de afzonderlijke gebeurtenissen in het leven van Marcos en Ana, die beiden wanhopig proberen een nieuwe invulling aan hun leven te geven.

Dat gaat in deze luchtige dramedie uiteraard gepaard met een aantal grappige, maar eerder gênante vertoningen. Het valt niet mee om als single van middelbare leeftijd een passende partner te vinden. Daar hoort het verleggen van je grenzen bij, ook die van je seksuele. Dit levert een aantal leuke dialogen op. Tegelijkertijd zijn de situaties waarin Marcos en Ana terechtkomen, voorspelbaar en uitgekauwd.

Wat ‘An Unexpected Love’ op de been houdt zijn de acteerprestaties. De meeste mensen zullen zich het best kunnen identificeren met Marcos, omdat hij de meest redelijke van de twee is. Ricardo Darin schittert in deze rol, die hem weliswaar als gegoten zit, maar waarin hij toch indruk maakt. Zijn mimiek en blikken zeggen vaak meer dan zijn woorden. Ana is, met name naar haar zoon toe, vasthoudend aan haar principes, zonder hem in zijn waarde te laten. Daarnaast is ze af en toe ook gewoon gemeen. Dat brengt Mercedes Morán perfect over. Je merkt dat ze diep van binnen ook worstelt met allerlei dilemma’s die het ouder worden met zich meebrengt. Ook de bijrollen – met name een paar vrienden met wie het echtpaar close is – zijn goed ingevuld.

‘An Unexpected Love’ eindigt beslist niet onverwacht, maar het is dankzij de cast best prettig toeven in dit lichtvoetige Argentijnse relatiedrama.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 oktober 2019