Anaconda 4: Trail of Blood (2009)

Regie: Don E. FauntLeRoy | 89 minuten | actie, horror | Acteurs: Crystal Allen, Linden Ashby, Calin Stanciu, Danny Midwinter, Ana Ularu, Anca-Ioana Androne, Emil Hostina, Alexandru Potocean, John Rhys-Davies, Dan Badarau, Marcello Cobzarju, Elias Ferkin, Razvan Gheorghiu, Vasile Albinet, Zoltan Butuc

‘Trail of Blood’ is alweer het vierde deel in deze slangenreeks, die in 1997 haar vuurdoop beleefde met ‘Anaconda’. Dit eerste deel was al geen wereldfilm, maar vergeleken met zijn opvolgers nog wel verteerbaar. Het uitbrengen van dit vierde bedrijf laat zien dat er ondanks de kredietcrisis blijkbaar nog steeds een markt is voor monsterfilms van dubieus allooi. Wederom ontsnapt een van de monsterlijke reuzenanaconda’s uit een geheim laboratorium om dit keer dood en verderf te zaaien in het weelderige boslandschap van Roemenië. De slang dient als proefobject om de werking van een genezend serum uit te testen. Dit project wordt gefinancierd door de ook al in deel drie opgevoerde zakenman Murdoch, die aan een terminale ziekte lijdt. Eenmaal ontsnapt, gaat de anaconda op zoek naar prooi om zijn honger te stillen. Hij stuit al snel op een team paleopathologen (mensen die aan de hand van fossiele resten de doodsoorzaak van een organisme proberen vast te stellen) dat op expeditie is in het gebied. De wetenschappers moeten alle zeilen bijzetten om aan de vermorzelende kaken van de jagende reuzenslang te ontkomen.

Het is niet gemakkelijk om een plausibele reden voor het bekijken van ‘Anaconda 4: Trail of Blood’ te geven. De originaliteit is ver te zoeken, het verhaal is non-existent, de personages zijn hoofdzakelijk karakterloze slangenhapjes en de effecten zijn van een bedenkelijk niveau. De enige nieuwe wending die het verhaal ten opzichte van eerdere edities heeft meegekregen, is de nog grotere taaiheid van de mensenetende reuzenslang. Dankzij een reeks nieuwe experimenten kan het beest namelijk niet meer simpelweg doorsneden of aan flarden geschoten worden. Beschadigd spier-, huid- en botweefsel herstelt zich binnen luttele minuten of seconden, waardoor het ondier nauwelijks te stoppen valt. De slang komt minder vaak in beeld dan in eerdere delen, maar dit kan niet verhullen dat de gelijkenis met een echte anaconda (of welke bestaande slangensoort dan ook) maar zeer gering is. In feite is ‘Anaconda 4: Trail of Blood’ een actiefilm, gelardeerd met wat heftigere horror- en monsterscènes. De slang is vooral een middel om dit actievehikel meer cachet te geven. Zo heeft de ranke vechtersbazin Amanda meer weg van een militair geschoolde actieheldin dan van de reptielenexpert die ze eigenlijk is.

Een aanbevelenswaardige film is ‘Anaconda 4: Trail of Blood’ zeker niet. De prent voegt niets toe aan een toch al deplorabele reeks. Alleen leuk als je in een melige stemming bent en een kratje bier bij de hand hebt.

Frank Heinen