Anche libero va bene (2006)

Regie: Kim Rossi Stuart | 108 minuten | drama | Acteurs: Alessandro Morace, Kim Rossi Stuart, Marta Nobili, Barbora Bobulova, Alberto Mangiante, Tommaso Ragno

De elfjarige Tommi zit op zwemmen, terwijl hij liever zou voetballen. Maar volgens zijn vader Renato zit elke lul op voetbal en kan Tommi met zwemmen veel meer bereiken. Om zijn vader niet tegen de haren in te strijken, gaat Tommi trouw naar zwemmen en bereidt zich zelfs serieus voor op de wedstrijden. Als hoofd van een eenoudergezin doet Renato het niet slecht, maar hij is overbelast en als dingen niet gaan zoals hij wil, kan hij in woedebuien uitbarsten waarvan hij altijd spijt heeft.

De moeder van Tommi en Viola heeft het gezin meer dan eens in de steek gelaten. Als ze op een dag voor de deur staat en smeekt om de zoveelste nieuwe kans is Viola als enige enthousiast. Tommi en zijn vader hebben zo hun twijfels over de betrouwbaarheid van Stefania’s berouw en inkeer, maar na een familieberaad komt Stefania toch weer bij hen wonen. Alles lijkt goed te gaan tot ze op een dag met hun drieën thuiskomen in een donker en leeg appartement en voor de zoveelste keer geconfronteerd worden met Stefania’s grillige gedrag.

‘Anche libero va bene’ is een prachtig drama over een eenoudergezin, gespeend van elk vals sentiment. Renato staat voor de onmogelijke opgave om als kostwinner èn als verzorger zijn gezin draaiende te houden. Kim Rossi Stuart toont heel realistisch hoe gemakkelijk dan de grens vervaagt tussen wie de ouder is en wie het kind. Renato legt onbewust een veel te grote emotionele claim op zijn kinderen van wie hij wanhopig veel houdt en Viola en Tommi reageren op het gedrag van hun vader zoals kinderen dat nu eenmaal doen en grijpen daarbij ver boven hun macht.

De jonge acteur Alessandro Morace is ongelooflijk als Tommi. Hij is ernstig, teruggetrokken en veel te wijs voor zijn leeftijd, maar toch ook gewoon een jongen van elf jaar met alle passies en geheimpjes die bij die leeftijd horen. De manier waarop hij laveert tussen wat goed is voor hem en wat zijn vader en ook zijn moeder van hem verlangen is meer dan indrukwekkend om naar te kijken. Ook de andere rollen zijn fraai vertolkt waardoor het drama levensecht en des te aangrijpender is.

‘Anche libero va bene’ is typisch zo’n film waarvan je op papier misschien denkt dat het een draak is, maar niets is minder waar. Het is een prachtige drama over de problematische liefde tussen ouders en kinderen en de manier waarop ze allemaal wanhopig hun best voor elkaar doen uit pure liefde.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 maart 2007