And God Created Woman (1988)

Regie: Roger Vadim | 100 minuten | drama, erotiek, romantiek | Acteurs: Rebecca De Mornay, Vincent Spano, Frank Langella, Donovan Leitch, Judith Chapman, Jamie McEnnan, Benjamin Mouton, Dave Shelley, Einstein Brown, David López, Thelma Houston, Gail Boggs, Dorian Sanchez, María Duval, Lee Ann Martin, Pat Lee, Connie Moore Kranz

In 1956 zorgde regisseur Roger Vadim voor een sensatie met zijn debuutfilm ‘Et Dieu… créa la femme’. De film was een kaskraker en maakte van zijn toenmalige echtgenote Brigitte Bardot een sexsymbool en internationale ster. Vadim zou later nog een paar keer trouwen (onder andere met Jane Fonda) en tientallen Franse films maken en een aantal Hollywood producties. Eén van de merkwaardigste hiervan is ‘And God created woman.’ Het is een letterlijke vertaling van de oorspronkelijke Franse titel, die aan de basis lag van zijn regiecarrière, maar het gaat te ver om de versie uit 1988 een “remake” te noemen. Behalve de titel en een hoofdrolspeelster die mannen het hoofd op hol brengt, hebben de films weinig met elkaar gemeen.

Rebecca De Mornay speelt Robin Shea, een gevangene die een geslaagde ontspanningspoging doet uit de gevangenis. Eenmaal buiten lift ze mee met politicus James Tiernan (Frank Langella), die zelf op weg is… naar de gevangenis. Niet zo’n heel slimme actie – en één waarmee de toon van het niet bijster sterke plot is gezet. Terug binnen de gevangenismuren, bespringt ze de eenvoudige timmerman Billy Moran (Vincent Spano), die ze vervolgens gebruikt als springplank naar de vrijheid.

Tussen De Mornay en Spano springt een vonk over en de scènes waarin ze als getrouwd stel door het leven gaan, zijn nog het aardigst om te zien. Hun (schijn)huwelijk wordt gecompliceerd, omdat zij hem seks met haar ontzegt en hij zijn huis deelt met broer Peter (Donovan Leitsch) en neefje Timmy (Jamie McEnnan). De derde hoofdrol is er voor Frank Langella, zonder twijfel de meest talentvolle acteur van het drietal, maar hij heeft een weinig intrigerende rol als een kandidaat voor gouverneur van New Mexico, die een affaire begint met Robin. Of liever gezegd, zij met hem, om weer verder hogerop te komen. Uiteraard vindt zijn vrouw Alexandra (Judith Chapman) dat weer minder prettig, wat een matig en melodramatisch subplotje oplevert.

Onbedoeld hilarisch zijn de scènes rond de rockband die Robin wil opstarten. Niet alleen omdat de band sowieso weinig talent lijkt te hebben, maar vooral omdat de jaren 80 een behoorlijk “fout” decennium was qua kleding en haardracht. De exotische uitdossing van de band wijkt op zich niet af van wat echte bands (denk aan Culture Club, Van Halen en Bon Jovi) in die tijd waagden aan te trekken op het podium, maar gecombineerd met een gebrek aan overtuiging en goede acteurs, werkt het nogal op het lachspieren. Wie de Adam Sandler-komedie ‘The Wedding Singer’ gezien heeft, zal hier onwillekeurig parallellen trekken.

Het dunne verhaaltje is vooral een kapstok, waar Rebecca De Mornay haar kleren aan op kan hangen, want ze verkeert het grootste deel van de film in meer of mindere staat van ontkleding. Langella heeft met haar een prominente rol in een handvol softerotische scènes, die meer ergernis opwekken dan wat anders. Het ziet er tussen die twee allemaal vrij plichtmatig uit, wat Vadim ook uit zijn trucendoos tevoorschijn haalt. DeMornay blijft toch meer een ijskonijn en kan niet echt in de schaduw staan van Bardots sensuele rol in ‘Et Dieu…’

‘And God Created Woman’ is absoluut geen hoogvlieger en over het geheel genomen vooral een overbodige film annex “remake”. Niemand zal zich bij de film te pletter vervelen, maar in favorietenlijstjes zal de film (behalve voor De Mornay fans die haar graag naakt zien) niet voorkomen.

Hans Geurts