Angel Has Fallen (2019)

Recensie Angel Has Fallen CinemagazineRegie: Ric Roman Waugh | 121 minuten | actie, thriller | Acteurs: Gerard Butler, Frederick Schmidt, Danny Huston, Rocci Williams, Piper Perabo, Harry Ditson, Linda John-Pierre, Ori Pfeffer, Morgan Freeman, Jasmine Hyde, Ian Porter, Laurel Lefkow, Michael Landes, Mark Arnold, Kerry Shale, Tim Black Nelson, John Strong, Mark Basnight, Jessica Cobley, Maisie Cobley, James Grogan, Stuart McQuarrie, Katya Bakat, Jada Pinkett Smith

Om ‘onze’ Carice van Houten te quoten: “Houdt het dan nooit op?” Nou nee, zolang een film succesvol is zullen er vervolgen ingeblikt worden. Het liefst zo snel mogelijk, want je moet het ijzer immers smeden als het heet is. ‘Angel Has Fallen’ is het tweede vervolg op surprise hit ‘Olympus Has Fallen’. Voorganger ‘London Has Fallen’ was al een flinke tegenvaller, maar dat het nog veel slechter kan bewijst deze ‘Angel Has Fallen’. Dit was duidelijk een ‘moetje’ en hopelijk blijft het dus bij drie valpartijen.

In ‘Angel Has Fallen’ wordt geheim agent Mike Banning (Gerard Butler) beschuldigd van poging tot moord op de president (Morgan Freeman). Deze ijzervreter is echter onschuldig en besluit te vluchten en zijn naam te zuiveren. Terwijl zijn oude FBI-maten hem op de hielen zitten, zoekt Banning naar de echte dader van de aanslag op de POTUS.

‘Angel Has Fallen’ heeft zowat hetzelfde script als het even erbarmelijke ‘Taken 3’: ook al zo’n franchise die veel te lang door is gegaan. Butler is overduidelijk uit vorm en dat resulteert in stramme actiescènes en krukkig acteerwerk. Tel daar een beschonken cameraman bij op en je wordt getrakteerd op een warrig gefilmde actiefilm.

Er is geen greintje creativiteit of liefde in deze film gestoken en dat resulteert in een cynische cashcow. Mensen die hopen op een vlotte en strak gefilmde actiefilm komen van een koude kermis thuis. Butler heeft er geen zin in, Freeman speelt op de automatische piloot en de bijrolbezetting is ook een verspilling van energie. Jada Pinkett Smith acteert ronduit hysterisch en Nick Nolte vertolkt opnieuw een van zijn zoon vervreemde vader (lees: de rol die hij al decennialang op dezelfde manier in verschillende films speelt).

Actiefilms hoeven niet voorzien te zijn van een ingenieus plot of hoogwaardig acteerwerk, maar er is wel een zeker verwachtingspatroon. Genrefans mogen op zijn minst goed in beeld gebrachte actie verwachten en een acteur die zich in een vechtsport heeft bekwaamd of bewijst goed met een wapen uit de voeten te kunnen. In ‘Angel Has Fallen’ krijg je belabberd in beeld gebrachte gevechten, ongeïnteresseerde acteurs en een gebrek aan originaliteit voor je kiezen. Dit vervolg doet – net als de vorige sequel – afbreuk aan het origineel.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

Bioscooprelease: 22 augustus 2019
DVD- en blu-ray-release: 27 december 2019