Angel Heart (1987)

Regie: Alan Parker | 113 minuten | horror, thriller, misdaad | Acteurs: Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet, Charlotte Rampling, Stocker Fontelieu, Brownie McGhee, Michael Higgins, Elizabeth Whitcraft, Eliott Keener, Charles Gordone, Dann Florek, Kahtleen Wilhoite, George Buck, Judith Drake, Gerald Orange, Peggy Severe, Pruitt Taylor Vince, Dave Petitjean

Tegenwoordig wordt hij vooral gecast als mismaakte bruut (in ‘Sin City’) of als corrupte ambtenaar (in ‘Man on Fire’), maar er was een tijd dat Mickey Rourke als het lekkerste hapje van Hollywood werd beschouwd. Na een mislukte bokscarrière en een uit de hand gelopen plastische ingreep werd de eens zo geliefde ster genadeloos gedumpt door de Amerikaanse filmindustrie. Gelukkig heeft Rourke zijn leven weer op het juiste spoor gekregen en ziet Hollywood hem weer staan. Goed nieuws voor de fans dus, want Rourke heeft in zijn carrière nooit voor de makkelijkste weg gekozen. In plaats van op zijn ‘good looks’ te leunen, besloot Rourke om in complexe, diepe films te spelen. Films als ‘Angel Heart’.

In ‘Angel Heart’ vertolkt Rourke de slonzige detective Harry Angel. De ‘private eye’ houdt zich voornamelijk bezig met simpele zaken als echtscheidingen. Het leven van Angel verandert als hij benaderd wordt door de mysterieuze Cyphre (De Niro). Zijn nieuwste klant geeft de detective de opdracht om de lang vergeten zanger Johnny Favorite op te sporen. Angel merkt dat de klus niet eenvoudig is, want iedere informant die wat weet over de zanger wordt binnen de kortste keren dood aangetroffen. De zoektocht naar Favorite eindigt in de schimmige wereld van Voodoo, huurmoordenaars en corruptie. Kan onze held hier ongeschonden uitkomen?

In 1987 was Rourke nog zo fris als een hoentje en dat zie je terug in zijn werk. In ‘Angel Heart’ spat de levenslust continu van zijn guitige kop af. Je leert Harry Angel kennen als een onverzorgde man die zich meer met vrouwen bezighoudt dan met zijn werk. De aalgladde charmeur complimenteert iedere dame die hij ziet in de hoop haar in bed te krijgen. Dat het lompe gedrag van onze held niet bij iedereen in goede aarde valt moge duidelijk zijn. Rourke zet Harry neer als een charismatische loner die ondanks zijn hufterige gedrag toch je sympathie verdient. De detective blijft onvoorspelbaar en dat geeft de film een scherp randje, omdat je nooit weet hoe Angel zal reageren in een situatie.

Naast Rourke is De Niro ook goed op dreef. De levende legende speelt een belangrijke bijrol als schimmige opdrachtgever. Cyphre is een fascinerend figuur waar constant een zweem van mysterie en spanning omheen hangt. Het spel van vrijwel de gehele cast zit prima in elkaar. Alleen Lisa Bonet weet niet over de gehele linie te overtuigen. De van de familievriendelijke ‘Cosby Show’ bekende actrice doet iets te hard haar best om van haar onberispelijke rol uit die serie af te komen. Die poging resulteert in zinloze naaktscènes en apathisch acteerwerk. Jammer, want er had meer in haar rol gezeten.

Naast het aantrekkelijke acteerwerk speelt ook sfeer een belangrijke rol in deze film. Het decor voor ‘Angel Heart’ is het Zuiden van de Verenigde Staten, de geboorteplaats van de Voodoo-religie. De vervallen huisjes en de afstandelijke sfeer van de omgeving zorgen voor een ongemakkelijk ambiance. Tel daar bij op dat het verhaal zich afspeelt in de jaren 50 en je kunt een broeierige mix van Film Noir- en horrorelementen verwachten. De sobere muziek van componist Trevor Jones voert de toch al onbehaaglijke sfeer wat verder op. De ontknoping van ‘Angel Heart’ is ongekend gruwelijk en geeft dit fijne filmpje een verdiende (cult)klassiekerstatus.

Rourke is in topvorm en laat zien dat een knap koppie geen beletsel hoeft te zijn om voor dwarse rollen te kiezen. Een mooie les voor de Paul Walkers en Orlando Blooms van deze wereld. In 2007 zien we de voormalige seksbom terug als de verbitterde loser Marv in ‘Sin City 2’. Welkom terug Rourke.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 19 november 1987