Angus, Thongs and Perfect Snogging – Tijger, tanga’s en tongzoenen (2008)

Regie: Gurinder Chadha | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Georgia Groome, Eleanor Tomlinson, Aaron Johnson, Alan Davies, Karen Taylor, Tommy Bastow, Sean Bourke, Liam Hess, Manjeeven Grewal, Georgia Henshaw, Kimberley Nixon, Eva Drew, Matt Brinkler, Steve Jones, Tamara Notcutt, Ingrid Oliver, Chris Wilson  

Eerst maar eens de mysterieuze titel van deze film. Angus, dat is de kat van hoofdpersoon Georgia; thongs zijn tangaslips en snogging is Brits voor zoenen. Je raadt het al: we zijn in een tienerfilm beland. En best een leuke, al dreigt de slokdarm al in de eerste minuten antiperistaltische bewegingen te gaan maken vanwege de hoeveelheid hyperrealistische pubertaal en verkeerd geëpileerde wenkbrauwharen die we over ons uitgestort krijgen. Tiener zijn is crisis, maar naar tieners kijken zo mogelijk nog erger. Gelukkig hebben we onze spaarcentjes nog.

Afijn. Onze Georgia, niet al te knap maar gezegend met een charmant grote bek en een drietal trouwe vriendinnen, slaat zich al kibbelend door het leven. En er is natuurlijk een probleem. Vader – een wat sjabloonmatige ouwe-zak-die-zelf-het-tegendeel-beweert; gespeeld door televisiekomiek Alan Davies – krijgt een baan in Nieuw-Zeeland aangeboden, net wanneer de eerste kus van dochterlief zich aandient. Snel oefenen op de ‘speekselkoning’ van het schoolplein (Liam Hess) dan maar, en niet willen meeverhuizen om ‘seksgod’ Robbie (Aaron Johnson), die vanzelfsprekend in een band speelt, af te snoepen van de gemeenste slettebak van de stad (Kimberley Nixon). Tot zover het tienerleed uit de eerste twintig minuten van deze film, die qua stijl en feelgoodgehalte doet denken aan ‘Bend It Like Beckham’.

Het recensentenverdriet valt echter ook niet te onderschatten; met name over het povere acteren om hoofdrolspeelster Georgia Groome heen. En inhoudelijk vallen we ook niet van onze stoel; wat vooraf werd aangekondigd als een ‘Adrian Mole (de puistenkoning uit de dagboeken) voor meisjes’ blijkt een vrij klassieke – en qua taalgebruik typisch Britse – tienerfilm voor brugklassers. Klassiek, dat wil wel zeggen: goed en enthousiast uitgevoerd, met name door de aanwezigheid van Georgia Groome, die wat schroom van zich af moet schudden maar dan toch de balans vindt tussen stoer en meisjesachtig, verlegen en vuilgebekt. Niet dat het veel om het lijf heeft en dat de weg erheen bijzonder moeilijk is, maar je gunt Georgia uiteindelijk het geluk. En daar gaat het om. Natúúrlijk komt alles goed.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 oktober 2008