Animal 2 (2007)

Regie: Ryan Combs | 93 minuten | actie, drama | Acteurs: Ving Rhames, K.C. Collins, Vicellous Reon Shannon, Yannick Bisson, Deborah Valente, Conrad Dunn, Benz Antoine, Richard Waugh, Kedar Brown, Kevin Duhaney, Michael Miller, Clé Bennett, Stephen R. Hart, Odeen Eccleston, Jana Williams

Blijkbaar was videovoer ‘Animal’ uit 2005 succesvol genoeg om er een tweede deel aan vast te plakken, want twee jaar later verscheen de opvolger. Ook meteen op dvd. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deel twee is een overbodige film geworden. Overbodig, maar wel vermakelijk.

Hij heeft het geprobeerd, uit de gevangenis blijven, maar James ‘Animal’ Allen (Rhames) is nu eenmaal geen modelburger. De brede knokmachine wordt ook een dagje ouder en is het geweld beu. Laat de jonge garde maar vechten. Terwijl de kolos zijn mislukte leven overdenkt, drukt hij zijn zoons op het hart om voor een eerlijk leven te kiezen. Maar de misdaad lonkt. James Jr flirt met de onderwereld. Zijn stiefbroer Darius (Shannon) probeert hem op het rechte pad te houden. Als Jr zijn beste vriend voor zijn ogen vermoord ziet worden, pakt de politie hem op. Darius en Animal gaan samen met een beginnend advocate aan de slag om de jongen uit de bak te houden. Het is het startschot voor een hoop politieke machtsspelletjes, lompe matpartijen en bendeoorlogen.

‘Animal 2′ is een excuus voor een aantal expliciete vechtpartijen. In het eerste deel werd nog aandacht besteed aan het slavernijverleden van Afro-Amerikanen, de constante (innerlijke) strijd van Animal voor (zelf)respect en zijn liefdeloze opvoeding. Rhames wist nog een vleug(je) diepgang in de gesloten bottenbreker te leggen, maar in de opvolger is geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. In het origineel transformeerde hij van domme bruut in een gekwelde, berouwvolle gevangene. In dit deel is hij dat laatste. Animal is een biddende bottenbreker. Punt.

Een ander punt is dat Terrence Howard die in deel 1 Darius vertolkte niet meer meedoet en vervangen is door Shannon. Op zich geen punt, want het zijn beide goede acteurs, maar de uiterlijke verschillen tussen de slanke Howard en de zwaarlijvige Shannon zijn enorm. Het is raar om te zien dat ze beide hetzelfde personage vertolken. Ook zijn ze allebei veel te oud voor de rol, maar storend is dat niet. Wel storend is de verdere rolbezetting. Schmierende gevangenen, een vuilbekkende pastoor en een nogal kleurloze officier van justitie vallen uit de toon bij de vrij serieuze rollen van Shannon en Rhames. Net als het geweld. ‘Animal 2′ bestaat uit een paar heftige vechtfragmenten, maar het zijn er niet veel. Het merendeel bestaat uit gesprekken tussen vader en zoon, maar dan zonder de semidiepgang van het origineel.

‘Animal 2′ is een slap uittreksel van het eerste deel. Ook alleen maar te volgen als je het origineel gezien hebt (al kun je niet om een joekel van een plotgat heen, wat dit vervolg sowieso al geforceerd maakt). Leuk voor iedereen die de breedgeschouderde Rhames opnieuw in de olifantenhuid van een ruige bajesklant wil zien kruipen. Voor de spaarzame actie en het verhaal hoef je deze film namelijk niet te gaan zien.

Frank v.d. Ven