Anna and the Apocalypse (2017)

Regie: John McPhail | 93 minuten | komedie, horror | Acteurs: Ella Hunt, Malcolm Cumming, Sarah Swire, Christopher Leveaux, Marli Siu, Ben Wiggins, Mark Benton, Paul Kaye, Sean Connor, John Winchester, Euan Bennet, Ella Jarvis

Het is kersttijd in het slaperige Engelse stadje Little Haven. De 18-jarige Anna verheugt zich op het komend jaar, wanneer zij klaar is met school en ze een tussenjaar in Australië gaat houden. Het kerstcabaret op school is op komst, de liedjes zijn gerepeteerd en ergens op de radio vertelt een nieuwslezer over een pandemie die op volle kracht over de wereld schijnt te razen. Wanneer Anna op de ochtend van de kerstcabaret naar buiten stapt, lijkt de wereld veranderd. Alleen weet Anna dat nog niet.

Wij kijkers weten dat wel. Terwijl Anna ons vrolijk toezingt op weg naar school doemen achter haar rug zombies op. Toezingt? Zombies? Jawel! ‘Anna and the Apocalypse’ is niets minder dan een postmoderne, komische highschoolzombiemusical. Het postmoderne zit in de vele meta-opmerkingen van de hoofdrolspelers, het komische zit vooral in de manier waarop onze helden (Anna en haar vrienden) de zombies te lijf gaan. En een musical omdat er steeds liedjes worden gezongen, poppy maar niet té.

Het levert een film op die vooral scoort in wisselvalligheid. De acteerprestaties zijn soms matig (hoofdrolspeelster Ella Hunt , bekend van ‘Cold Feet’), soms behoorlijk goed (Sarah Swire, Marli Siu). De humor is soms echt grappig, soms bijzonder flauw. Soms probeert de film vergeefs te ontroeren, zoals wanneer Anna mot heeft met haar vader. Maar soms ontroert de film ook echt, zoals in die paar minuten dat een gebeten personages beseft dat hij of zij zijn menselijkheid staat te verliezen en hij of zij zich nog even verliest in bitterzoete herinneringen. Ook de muziek is wisselend van kwaliteit, waarbij er soms wordt gekozen voor een lekkere deun, soms voor een flauw melodietje.

Zo is ‘Anna and the Apocalypse’ een aardige mix van ‘Shaun of the Dead’, ‘Sex Education’ en ‘God Help the Girl’. De vrolijke kijk op zombies komt van ‘Shaun of the Dead’, de landerige highschoolperikelen van ‘Sex Education’ en de opgewekte deuntjes van ‘God Help the Girl’. Binnen het genre van de postmoderne, komische highschoolzombiemusical is ‘Anna and the Apocalypse’ ongetwijfeld een topper, maar dat komt dan wel door het ontbreken van concurrentie.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 december 2018
DVD-release: 25 april 2019