Anna Christie (1930)

Regie: Clarence Brown | 89 minuten | drama | Acteurs: Greta Garbo, Charles Bickford, George F. Marion, Marie Dressler, James T. Mack, Lee Phelps, Jack Baxley, William H. O’Brien

De eerste film waarin Greta Garbo een sprekende rol heeft, reden genoeg voor filmmaatschappij MGM om te adverteren met de slogan: “Garbo talks!” Dat is meteen ook de voornaamste aantrekkingskracht van deze film, die Garbo wel een Oscar-nominatie opleverde.

Pas na een kwartier komt Garbo de film binnenlopen, met zware koffer in een café waar ze Marthy, haar vaders vriendin ontmoet. Haar eerste woorden ooit op het witte doek betreft een bestelling voor sterke drank. Haar zware Zweedse accent werkt vanaf dat cruciale moment zowaar in haar voordeel en haar relatief diepe stem maakt haar geloofwaardig als vrouw die alleen van zichzelf op aankan.

‘Anna Christie’ is gebaseerd op het beroemde toneelstuk van Eugene O’Neill en wel erg statisch verfilmd door Clarence Brown. Slechts in enkele scènes, zoals op de kermis, komt de film wat meer tot leven en doet het niet meer aan een registratie van een toneelstuk denken. En waar zowel Brown als cameraman William Daniels ook weer Oscar-genomineerden werden, werd George Marion als Anna’s vader onbegrijpelijk genoeg weer overgeslagen. En dat terwijl hij de beste rol neerzet, waarvoor hij wel langer heeft kunnen oefenen, want hij had Chris Christofferson ook al op het toneel gespeeld – en in de ‘stomme’ filmversie uit 1923.

Ook niet onaardig is Charles Bickford als de Ierse zeeman Matt Burke, die gered wordt door haar vader en verliefd op haar wordt. Helaas is Marie Dressler aan de karikaturale kant als Marthy, de vriendin van Chris. Het feit dat ze aan de drank is, ligt er veel te dik bovenop, bijvoorbeeld door de hik die ze in het begin heeft.

Na een voorspoedig begin, doen zowel Chris als Burke pogingen om Anna te commanderen, maar dan laat ze haar onafhankelijke kant zien. Op bijtende wijze vertelt ze hen in een confrontatie waarbij zij rechtop staat en de mannen ineengedoken aan tafel zitten, hoe haar leven was voordat ze uit St. Paul vertrok en waarom ze van huis is weggelopen.

Een jaar later werd een Duitstalige versie van ‘Anna Christie’ uitgebracht, wederom met Garbo, maar verder met andere acteurs.

Hans Geurts