Anna Nicole (2007)

Regie: Keoni Waxman | 98 minuten | biografie | Acteurs: Willa Ford, Patrick Ryan Anderson, Bobby Trendy, Lesli Kay, Chris Devlin, Stephen Beitler, Dan Bell, Christian Berney, Regan Copeland, Victoria De Mare, Missy Doty, Frank Drank, Allison Dunbar, Nick Faltas, Ruby Elise Foley, Richard Herd, Lenny Hirsh, Lanre Idewu, Joe Sagal, Rachel Seiferth, Deb Snyder, Tegan Summer, Andrea VanEpps, Eddie Velez, Karen Jin Beck

Nog in hetzelfde jaar van haar dood wordt er een film uitgebracht over haar turbulente leven. Anna Nicole Smith, de blonde playmate die een hoogbejaarde miljardair aan de haak sloeg. Sommige herinneren haar van haar rolletje in ‘Naked Gun 33 1/3: The Final Insult’ (1994). Na de dood van oliemagnaat J. Howard Marshall vocht Anna met Howards kinderen om de erfenis. Een rechtszaak die ten tijde van haar dood nog steeds voortsleepte.

Maar hier krijgen we te zien hoe het allemaal begon in Mexia, Texas. De zeventienjarige Vicky Lynn Hogan, haar echte naam, heeft dan al een zoontje Daniel. Ze werkt dan in een café om de eindjes aan elkaar te knopen. Daniel wordt door babysitters opgevoed. Haar vrienden verklaren haar voor gek, maar ze blijft geloven in haar droom, om de volgende Marilyn Monroe te worden. Ze verft haar haar en vergroot haar borsten en komt uiteindelijk in de Playboy.

Zangeres Willa Ford mag haar vertolken in deze biografische film. Ze hebben haar aan het begin van de film een bijzonder onecht lijkende pruik opgezet, maar die wordt al gauw verruild voor het bekende platinablonde haar. Willa heeft de stem, gezichtuitdrukkingen en gedrag van Anna zeker onder de knie. De megawatt smile, de handen in het haar, de stem van iemand die duidelijk onder de invloed van iets is. Bijna alles klopt, alleen heeft haar gezicht toch een heel andere vorm (meer Kate Winslet-achtig). Voor wie het zich afvraagt, veel bloot zit er trouwens niet in.

Het verhaal is van een dikke suikerlaag voorzien, zo geromantiseerd als alles hier wordt neergezet. Wat zal er eigenlijk waar van zijn? De acteur die J. Howard Marshall speelt (Richard Herd) is hier in de zeventig, dat ziet er wel anders uit dan een man van negentig. Verder heeft de film een suf tempo en de problemen op weg naar de top, daar wordt snel overheen gegaan. En juist die strijd om het te maken als model en actrice, zou nou zo interessant zijn. Waarom gebeurt er niets bij de ongure fotograaf? Waarom worden er geen ruziescènes met Howards kinderen vertoond? Het is erg oppervlakkig, soms sarcastisch en dat was prima geweest, maar de makers wilden ook een serieuze kant met de drama-elementen opzoeken. Had het dan helemaal oppervlakkig gedaan, zoals Nicole Kidman in ‘To Die For’ (1994). Of had meer met de tragiek gedaan in Anna’s leven. Menig doordeweeks drama op de televisie heeft dit beter begrepen. De film hinkt op twee gedachten en meeleven als kijker is daardoor heel lastig.

Dit ligt trouwens niet aan de acteurs. Ford kan zeker acteren en dat geldt ook voor de rest van de cast. Haar agente Ginger wordt gespeeld door Lesli Kay van de soapseries ‘As the World Turns’ en ‘The Bold and the Beautiful’ (1987). De jongetjes die de opgroeiende Daniel spelen lijken best op hem toentertijd. Patrick Ryan Anderson van de teenshow ‘Hannah Montana’ (2006), speelt de oudste versie. Maar hij krijgt vrij weinig te doen. Daniel is wel depressief, maar wat hem bezighoudt wordt helemaal niet getoond.

Wel zien we dat medicijnen altijd een grote rol hebben gespeeld in het leven van Anna en haar zoon. Het lijkt wel of de makers bang waren om risico’s te nemen met de hoofdrolspelers. Met het resultaat dat het een saaie en gevoelloze film is geworden. Helemaal niet zo sensationeel als de vrouw zelf was. Jammer, want er zat zeker meer in dit verhaal.

Sarita Koendjbiharie