Anna Nicole (2013)

Regie: Mary Harron | 85 minuten | biografie, drama | Acteurs: Agnes Bruckner, Martin Landau, Adam Goldberg, Graham Patrick Martin, Cary Elwes, Virginia Madsen, Julia Walters, Alexa Blair, Luke Donaldson, Caleb Barwick, William day, James Allen McCune, David Dwyer, Al Vicente, Carla Fisher, Jena Sims, Jay Huguley, Alex Van

In februari 2007 overleed Vicky Lynn Hogan. Wie zegt u? De rondborstige, uit Texas afkomstige blondine genoot wereldwijde bekendheid onder haar alter ego Anna Nicole Smith. De doodsoorzaak bleek een overdosis van pijnstillers en antidepressiva. Anna Nicole werd slechts 39 jaar oud. Haar leven mag gerust tragisch genoemd worden. Vanwege ruzies thuis vluchtte ze al op jonge leeftijd het huis uit, waarna ze op amper achttienjarige leeftijd beviel van zoon Daniel. Na wat baantjes in supermarkten belandde ze in stripclub en nam ze een ‘boob job’ om extra fooi te krijgen. Nadat ze begin jaren negentig ‘ontdekt’ werd door Playboy-baas Hugh Hefner, ging het hard. Vanwege haar gelijkenis met (de al even tragische) Jayne Mansfield werd ze gevraagd voor een modellenklus voor een bekend jeansmerk, en ook de eerste filmklusjes dienden zich aan. Tot zo ver lijkt niets een succesvolle carrière in de weg te zitten, zou je zeggen. Waar ging het dan mis?

Het begon met haar veelbesproken huwelijk met de steenrijke oliemagnaat J. Howard Marshall – zij was 26, hij 89 – en de strijd om de erfenis die volgde na zijn dood. De slepende, jarenlange rechtszaak die volgde wakkerden haar zucht naar drank en pijnstillers aan. Ze cultiveerde haar imago van ordinaire seksbom als geen ander (onder meer met een eigen realitysoap), maar de wereld lachte haar ondertussen vierkant uit. Haar affaire met Howard Stern, haar worsteling om haar figuur op peil te houden, haar misdragingen onder invloed van drank en medicijnen – alles wat ze deed werd breed uitgemeten in de pers, en meestal op haar eigen verzoek. Het werd pas echt gênant op het meest tragische moment in haar leven; drie dagen na de geboorte van haar dochter Dannielynn overleed haar zoon Daniel, slechts twintig jaar oud, aan een overdosis medicijnen. Foto’s van een intens verdrietige Anna Nicole met haar overleden zoon in haar armen verschenen niet lang daarna in de media. Ook de vraag wie de vader van haar dochter was – naast Stern waren er nog twee kandidaten – werd breed uitgemeten in de pers. Nog geen half jaar na het overlijden van haar zoon werd Anna Nicole dood gevonden; ze had maar liefst elf verschillende soorten drugs en medicijnen in haar lichaam.

Het roerige leven van Anna Nicole Smith leent zich natuurlijk uitstekend voor een biopic, vond ook regisseur Mary Harron, die zich al eerder stortte op een biografische film over een sekssymbool (‘The Notorious Betty Page’ uit 2005) en tevens verantwoordelijk was voor de Bret Easton Ellis-verfilming ‘American Psycho’ uit 2000. Met het scenario voor ‘Anna Nicole’ (2013) van Joe Batteer en John Rice heeft ze echter maar mager materiaal om mee te werken. Waar we hopen een glimp op te kunnen vangen van de vrouw achter Anna Nicole Smith, krijgen we namelijk uitsluitend de hoerende, sloerende en zuipende karikatuur te zien waar ze in de loop der tijd in was veranderd. Deze biopic was een uitgelezen mogelijkheid om Anna Nicole menselijk te maken, maar daar lijken de makers van ‘Anna Nicole’ zich geen moment van bewust te zijn geweest. Agnes Bruckner, die de hoofdrol voor haar rekening neemt, maakt een al even zielloze indruk en dat geldt ook voor tegenspelers Cary Elwes (die de zoon van Marshall speelt met wie ze om de erfenis strijdt), Virginia Madsen (als Anna’s moeder) en Adam Goldberg in de rol van Stern. Alleen good old Martin Landau – die natuurlijk eigenlijk te goed is om een ‘Lifetime’-film op te draven – weet met humor wat sjeu aan zijn rol (de oude Marshall) te geven.

We zouden graag ontdekken wie de vrouw was die achter de tragische karikatuur Anna Nicole Smith schuil ging. Deze vlakke biopic geeft daar helaas geen antwoorden op, maar serveert ons de losgeslagen bimbo die we kennen uit de roddelrubrieken en realityshows. Dat Anna Nicole ook na haar dood niet serieus wordt genomen, heeft ze natuurlijk aan zichzelf te wijten. Maar het maakt haar in feite alleen maar des te tragischer.

Patricia Smagge

‘Anna Nicole’ verschijnt dinsdag 20 mei 2014, uitsluitend op VOD/iTunes.