Anna, Seven Years on the Frontline (2008)

Regie: Masha Novikova | 78 minuten | documentaire

Journalisten hebben het niet makkelijk. Zeker journalisten die verslag moeten doen van de oorlog. Niet alleen zijn zij dag in dag uit bezig met oorlog en geweld, of zijn ze zelfs daar ter plaatse, ze doen dit ook nog eens met gevaar voor eigen leven. Denk bijvoorbeeld aan het ingrijpende verhaal van Marianne Pearl die haar man verliest omdat hij net iets te ver ging in zijn journalistieke onderzoek naar terroristen. Anna Politkovskaja, een Russische journaliste, overkwam hetzelfde. Zij werd neergeschoten voor haar eigen voordeur.

Zeven jaar lang heef Anna Politkovskaja kritische artikelen en boeken geschreven over Rusland en de onderdrukking van het Tsjetsjeense volk. Zeven jaar lang zat zij daar, aan de frontlinie. Ze volgde alles en maakte alles van dichtbij mee. Daarom kon zij er ook kritisch en eerlijk over schrijven. Ze was erg geliefd bij de lezers van de krant maar bij enkele mensen was ze wat minder geliefd. Wie haar uiteindelijk heeft vermoord weet niemand. Dat het iets te maken heeft met haar werk lijkt het meest waarschijnlijk.

Jammer is dat deze documentaire daar niet dieper op in gaat. Wie zou haar vermoord kunnen hebben? Wie waren haar vijanden? Wat deed ze precies waardoor ze vijanden zou kunnen krijgen? Het verhaal loopt ook allemaal een beetje door elkaar heen. Dan zien we Anna vertellen over haar werk. Vervolgens zien we een collega van Anna vertellen over haar dood. Beelden of uitleg van wat er precies gebeurde met de Russen en de Tsjetsjenen krijgen we niet veel te zien. Voorkennis over dit onderwerp is dus wel een must om deze documentaire goed te kunnen volgen.

Het is erg dapper werk wat Anna deed. Ze wilde de waarheid boven tafel krijgen en deed daar alles voor, ze gaf er zelfs haar leven voor. Heel nobel van haar en het is vreselijk erg wat er met haar is gebeurd. Het verhaal is echter niet sterk genoeg om er een boeiende documentaire van te maken. Ondanks dat het allemaal ontzettend is wat er is gebeurd pakt de film je geen moment. Het is wel leuk dat Anna zelf ook aan het woord komt zodat je ook weet over wie we het hebben, dat maakt het dan wel iets interessanter. Toch blijft de documentaire een beetje aan de oppervlakte. Je zou haast denken dat de documentairemaker zelf ook bang was om zo te eindigen als Anna. Begrijpelijk maar jammer.

‘Anna, Seven Years on the Frontline’ belooft een hoop maar maakt dit uiteindelijk niet waar. Verwacht geen schokkende beelden of een spanningsopbouwende documentaire maar gewoon een eerlijk verhaal over een journaliste die is vermoord vanwege haar werk.

Eveliene Sanders